Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalist BBC, invitat si arestat de Qatar. Ce incerca sa filmeze

jurnalist bbc

Un jurnalist al BBC, invitat de Qatar pentru o vizită ghidată asupra condiţiilor expatriaţilor care muncesc pe şantierele Campionatului Mondial de fotbal din 2022, a fost arestat şi reţinut timp de 24 de ore, informează, luni, postul britanic, potrivit AFP.

Mark Lobel, reporter pe economie al BBC cu biroul în Dubai, a declarat că a fost arestat în capitala Doha, împreună cu membri ai echipei sale, în timp ce filma un grup de muncitori nepalezi.

Aceasta este a doua oară în ultimele săptămâni când autorităţile din Qatar arestează jurnalişti care încearcă să relateze despre condiţiile de viaţă ale muncitorilor imigranţi pe şantierele deschise cu prilejul Campionatului Mondial pe care Qatarul urmează să-l găzduiască în 2022.

În martie, un reporter al unei televiziuni germane şi un coleg al său au fost reţinuţi în momentul în care filmau într-o zonă locuită de expatriaţi.

Aceste arestări survin într-un moment în care Qatarul, puternic criticat pentru condiţiile rele oferite expatriaţilor, desfăşoară o campanie la scară internaţională pentru a demonstra că aceste condiţii se îmbunătăţesc.

Mark Lobel a declarat că el şi trei membri ai echipei sale au fost reţinuţi timp de peste 24 de ore şi au stat două nopţi la închisoare.

Nicio acuzaţie nu a fost reţinută împotriva echipei BBC, al cărei material confiscat nu a fost, cu toate acestea, restituit.

Lobel a caracterizat, pe site-ul BBC, operaţiunea de arestare ca fiind una 'animată': 'Brusc, opt maşini albe au încercuit vehiculul nostru şi ne-au condus în viteză spre un drum secundar. Aproximativ zece poliţişti ne-au aruncat în stradă, strigând la noi atunci când am încercat să le vorbim. Ne-au confiscat echipamentele şi hard-urile şi ne-au condus spre sediul lor', a notat jurnalistul.

'Mai târziu, la comisariatul din oraş, cameramanul, translatorul, şoferul şi eu însumi am fost interogaţi separat de agenţi de securitate. Interogatoriul era ostil', a adăugat el.

După cum a precizat Mark Lobel, unul dintre ofiţerii de poliţie i s-a adresat în aceşti termeni: 'Aici nu este Disneyland! Nu vă puteţi plimba cu camera voastră peste tot!'.

După ce a fost eliberată, echipa BBC a fost autorizată să participă la vizita ghidată organizată de o companie de relaţii publice cu sediul la Londra: Portland Communications.

Guvernul de la Doha a afirmat în ultimele săptămâni că va ameliora condiţiile de viaţă şi de muncă pentru sutele de mii de expatriaţi care muncesc în emirat.

Doha a introdus un sistem ce garantează plata la timp a salariilor şi construieşte oraşe pentru condiţii de găzduire mai bune. Qatarul a anunţat, de asemenea, că intenţionează să pună rapid capăt sistemului Kafala, care îl lasă pe angajat la latitudinea angajatorului.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.