Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalist, condamnat la 10 ani de închisoare de către Curtea militară egipteană

cugetliber.ro
inchisoare

Jurnalistul şi cercetătorul specializat în mişcarea jihadistă din Sinaï Ismail Alexandrani a fost condamnat la 10 ani de închisoare de către o Curte militară egipteană, a afirmat marţi avocatul său, citat de AFP, potrivit news.ro.

Alexandrani, arestat în noiembrie 2015, este acuzat că a făcut parte din Frăţia Musulmanilor, confreria panislamică declarată organizaţie teroristă de Egipt în 2013, precum şi că a publicat secrete militare, a explicat Me Tarek Abdel Aal pentru AFP.

El a fost de asemenea acuzat că a transmis informaţii care ar fi putut afecta securitatea naţională prin intermediul interviurilor şi articolelor sale, a adăugat avocatul, subliniind că va face apel.

Citește și: Mircea Cărtărescu, despre moartea lui Philip Roth: "încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi"

Arestat în urmă cu doi ani şi jumătate la întoarcerea sa de la Berlin, pe aeroportul Hurghada, staţiune balenară la Marea Roşie, el a fost reţinut de atunci.

Specialist în special în problema jihadistă din nordul peninsulei Sinaï, unde forţele de securitate luptă împotriva unei insurecţii conduse de Stat islamic, Alexandrani a mers în Germania pentru a preda cursuri despre situaţia din Egipt.

El este cunoscut şi pentru scrierile sale antiregim şi pentru că a criticat rolul armatei în politică.

Revista franceză Orient XXI, la care colaborează, a confirmat sentinţa. La sfârşitul anului 2017, ONG-ul Reporters sans frontières a cerut eliberarea sa "necondiţionată".

Acest verdict "ilustrează represaliile guvernului contra jurnaliştilor care tratează subiecte sensibil", a estimat directoarea din Orientul Mijlociu de la Human Rights Watch, Sarah Leah Whitson.

Citește și: "O prietenie complicată" între Norman Manea și Philip Roth. Ce spune Norman Manea despre "cowboy-ul evreu al Americii"

Asociaţiile de apărare a drepturilor omului îl acuză pe preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi că a instalat un regim represiv nu doar împotriva islamiştilor, ci şi către orice formă de disidenţă.

Al-Sissi a fost ales în 2014, la un an după ce a condus o lovitură de stat militară împotriva preşedintelui islamist Mohamed Morsi. El a fost reales în fruntea ţării în martie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.