Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalistă cunoscută, premiată de Ambasada SUA, înfrângere la CEDO: Condamnarea pentru defăimarea unui judecător a fost corectă

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerea jurnalistei Ondine Gheorguţ, fostă angajată a cotidianului "România liberă", împotriva hotărârii prin care a fost condamnată, în 2009, la plata unor daune morale de 10.000 de lei, pentru defăimare, judecătorului Ionuţ Matei de la ÎCCJ. CEDO a decis că nu a fost încălcat articolul 10 al Convenţiei.

"În cazul de faţă, Curtea nu vede niciun motiv să se îndepărteze de la analiza cazului făcută de instanțele naționale (...). Rezultă clar din dosar că instanțele naționale au avut motive întemeiate și suficiente pentru a considera că este necesar, în acest caz, să protejeze atât reputaţia judecătorului, cât şi a sistemului judiciar în ansamblu.

Curtea consideră condamnarea reclamantului la plata de daune pentru remarci defăimătoare din trei articole publicate nu a fost disproporționată în raport cu scopul legitim urmărit și că motivele invocate de instanțele naționale au fost suficiente și relevante pentru a justifica o astfel de măsură. Interferența cu dreptul reclamantului la libertatea de exprimare ar putea fi considerată în mod rezonabil „necesară într-o societate democratică“ pentru a proteja reputația altora și a garanta autoritatea și imparțialitatea puterii judecătorești, în sensul Articolul 10 § 2 din Convenție", se arată în decizia CEDO, luată pe 24 iulie 2018 şi publicată recent.

CITEŞTE ŞI: Tiroida, ‘bateria’ întregului corp: Cum să o ‘resetezi’, pentru a-ţi activa metabolismul

Ondine Gheorguţ a publicat în anul 2008, în "România liberă" mai multe articole în care îl acuza pe judecătorul Ionuţ Matei de legături cu fraţii Cămătaru, ceea ce ar fi dus la eliberarea condiţionată a lui Nuţu Cămătaru. CSM a constat afectarea reputaţiei judecătorului, iar magistratul a dat în judecată ziarul şi pe jurnalistă. Judecătoria Sectorului 3 a condamnat-o pe jurnalistă la plata unor daune morale de 10.000 de lei şi publicarea sentinţei în ziarul "România liberă". Ulterior, Tribunalul Bucureşti a menţinut decizia.

În contestaţia depusă la CEDO, Ondine Gherguţ a susținut că articolele incriminate, care, în opinia sa, au fost rezultatul unei investigații jurnalistice autentice, nu au avut alt scop decât să prezinte publicului un subiect de interes general, și anume funcționarea puterii judecătoreşti și mai ales sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor în diferite instanțe, care ar fi fost ineficace și ar fi fost supus criticii în numeroase articole de presă.

Jurnalista susţine că, în ciuda gravității lor, afirmaţiile din articolele sale au avut o bază de fapt și că acestea nu au fost contestate în mod public de către judecătorul Ionuţ Matei. Aceasta susține, de asemenea, că articolele de presă nu au vizat viaţa privată a magistratului, ci activitatea sa profesională. În sfârșit, jurnalista susține că instanțele nu au examinat elementele de probă pe care le-a prezentat în fața lor și că deciziile lor s-au bazat pe interpretări lingvistice incorecte.

Ondine Gherguţ a fost reprezentată de Antonie Popescu, avocatul care a obţinut la CEDO redeschiderea dosarului Mineriadei. Judecătorii CEDO care au luat decizia sunt Faris Vehabović (preşedintele completului), din Bosnia-Herţegovina,  Carlo Ranzoni, elveţian care reprezinză Liechtenstein, şi Péter Paczolay, din Ungaria.

Ondine Gherguţ a mai fost protagonistra unui episod care a scandalizat opinia publică în 2014. La puţin timp după ce a fost premiată de Ambasada SUA pentru anchetele sale, Gherguţ a fost obligată de instanţă la plata a 300.000 de euro pentru delict de presă, după ce l-a acuzat pe un fost procuror de corupţie. Ulterior, jurnalista a avut câştig de cauză la instanţa superioară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.