Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalistă reţinută în Franţa pentru dezvăluiri despre o operaţiune secretă deturnată în Egipt

123rf.com
jurnalisti

Jurnalista franceză, Ariane Lavrilleux, aflată la originea unor dezvăluiri din anul 2021 despre o posibilă deturnare de către Egipt a unei operaţiuni secrete franceze în această ţară, a fost percheziţionată şi reţinută în Franţa, a anunţat marţi portalul de jurnalism de investigaţii Disclose, pe care au fost publicate dezvăluirile la acea vreme, relatează France Presse.

"Percheziţie în desfăşurare la domiciliul jurnalistei Disclose, Ariane Lavrilleux. Poliţişti ai Direcţiei generale pentru securitate internă (DGSI) au reţinut-o pe jurnalista noastră. O nouă atingere inadmisibilă adusă secretului surselor" jurnalistice, a transmis Disclose pe reţeaua X (ex-Twitter), conform agerpres.

O sursă apropiată investigaţiei a confirmat pentru France Presse că un judecător de instrucţie conduce în prezent aceste operaţiuni, "dat fiind statutul jurnalistei". Aceste operaţiuni se desfăşoară în cadrul unui dosar deschis în iulie 2022 de Parchetul din Paris şi încredinţat către DGSI pentru compromitere de informaţii legate de apărarea naţională şi divulgare de identităţi militare, a explicat aceeaşi sursă.

"Sunt îngrozită şi îngrijorată de escalada în îngrădirea libertăţii de informare, şi de măsurile coercitive luate împotriva jurnaliştilor de la Disclose", a reacţionat avocata jurnalistei Ariane Lavrilleux, Virginie Marquet.

Într-un articol publicat în noiembrie 2021, Disclose a dezvăluit că o misiune secretă franceză denumită "Sirli", începută în 2016 pentru a ajuta Egiptul în numele luptei antiteroriste, a fost deturnată de statul egiptean, care se servea informaţiile obţinute de misiunea franceză pentru a efectua raiduri aeriene asupra vehiculelor contrabandiştilor la frontiera dintre Egipt şi Libia.

Potrivit documentelor obţinute de Disclose, "forţele franceze ar fi fost implicate în cel puţin 19 bombardamente asupra civililor, între anii 2016 şi 2018" în respectiva zonă. În pofida atenţionărilor transmise de unii responsabili despre deriva operaţiunii, autorităţile franceze au continuat-o, mai relevă documentele secrete obţinute de Disclose.

După publicarea acestor informaţii, Ministerul francez al Apărării a formulat plângere penală pentru "încălcarea secretului de apărare naţională". O anchetă preliminară a fost deschisă în noiembrie 2021, iar în vara anului următor a fost desemnată o judecătoare de instrucţie pentru acest dosar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.