Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliștii ruși îl traduc pe Putin: `A arătat ca a venit momentul pentru o altă lecție istorică, în primul rând în exterior, dar și în interiorul țării`

Deschide.md
putin bordura

În ciuda consensului referitor la orerațiunea militară specială, partidele din Dumă nu au elaborat un mesaj comun. Ziua Unității Naționale s-a desfășurat diferit pentru politicieni și partide. Președintele Vladimir Putin a participat la o serie de acțiuni demonstrative. Partidele "Rusia Unită" și "Rusia Justă - Pentru adevăr" au pus accentul pe latura umanitară a problemei, Partidul Comunist - pe munca cu sindicatele. Numai Partidul Liberal - Democrat a organizat un miting clasic. Cei de stânga au explicat că ei consideră că adevărata sărbătoare este aniversarea Revoluției din Octombrie - 7 noiembrie, de aceea toate evenimentele sunt programate pentru această dată. Experții remarcă faptul că Ziua Unității Naționale a fost folosită de Kremlin pentru justificarea istorică a operațiunii militare speciale, susțin jurnaliștii ruși de la Nezavisimaia Gazeta citat de Rador.

De Ziua Unității Naționale președintele Vladimir Putin a condus o serie de evenimente. În primul rând, împreună cu mișcările de tineret, președintele a depus flori la Monumentul lui Minin și Pojarski din Piața Roșie. Iar după aceea a discutat cu tineri reprezentanți ai Frontului Popular Unit. În Sala centrală de expoziții "Manej", Vladimir Putin s-a întâlnit cu istorici și reprezentanți ai religiilor tradiționale din Rusia.

La întâlnirea cu activul Frontului Național Unit, șeful statului a atras atenția în mod deosebit asupra activităților umanitare ale mișcării în noile regiuni ale Federației Ruse și preocuparea pentru siguranța localnicilor. "Această lozincă este foarte bună: 'Noi suntem împreună.' Asta în primul rând. În al doilea rând, avem și o altă lozincă ce se folosește foarte intens - 'Pe ai noștri nu-i abandonăm'.  Ceea ce faceți este cea mai bună confirmare că acestea nu sunt cuvinte goale, și de fapt totul se întâmplă chiar așa. În ceea ce privește Mariupol, acesta este un oraș rusesc foarte cunoscut, foarte vechi, se poate spune. După cum se știe, Petru I a fondat acolo prima sa flotă militară, a câștigat primele sale victorii. Apoi și Suvorov și-a desfășurat acolo campaniile prin stepă, iar Ecaterina a II-a a populat aceste meleaguri. Acesta este un loc foarte interesant, este la ce să se lucreze", l-a citat pe președintele Rusiei site-ul Kremlin.ru.

La întâlnirea cu istoricii, președintele a reamintit nu numai paginile istoriei naționale, ci și evenimentele istorice ucrainene. Putin a spus: "Situația din Ucraina a fost adusă de așa-zișii săi prieteni în stadiul în care ea a devenit mortală pentru Rusia și sinucigașă pentru poporul ucrainean. În Rusia însă lucrurile stau exact invers, știți bine acest lucru: am tratat întotdeauna poporul ucrainean cu respect și căldură. Așa a fost și așa este, în ciuda confruntării tragice de astăzi. Repet: ne-am asumat responsabilitatea pentru a nu permite o situație mult mai dificilă". După cum a afirmat președintele, "puterile străine și-au încălzit mâinile la tragedia poporului nostru." El a menționat că alte state doreau să înghită Ucraina: "Suntem la curent, de asemenea, cu ideile unei anumite părți a lumii politice din Polonia privind crearea unui mare stat 'de la mare la mare'. Acum vedem îmbrățișările liderilor Poloniei și Ucrainei, iar ideea este vie. Iar ideea înghițirii Ucrainei nu a dispărut nicăieri".

Între timp, de Ziua Unității Naționale, Partidul "Rusia Unită" a organizat acțiunea derulată sub lozinca "Rusia este o familie unită!». În cadrul acțiunii regiunile au trimis cadouri familiilor persoanelor mobilizate și ale voluntarilor. În unele regiuni au avut loc curse de mașini, s-au împărțit panglici tricolore și au avut loc flash mob-uri tematice dedicate unității popoarelor Rusiei.

Partidul Liberal - Democrat a organizat la Moscova un miting sub forma unei întâlniri cu activiștii săi, cu participarea liderului partidului, Leonid Sluțki. Acesta a arătat faptul că L.D.P.R. face apel la consolidarea societății. Sluțki nu a uitat să menționeze activitatea parlamentară a partidului și sprijinul pentru operațiunea militară specială.

Comuniștii au refuzat să organizeze evenimente festive pe data de 4 noiembrie, deoarece consideră că adevărata zi a unității naționale este cea de 7 noiembrie, Ziua Marii Revoluții din Octombrie. În același timp, Gennadi Ziuganov a refuzat în mod demonstrativ să-i felicite pe cetățenii Rusiei cu ocazia sărbătorii din 4 noiembrie și a publicat pe site numai un mesaj de salut adresat participanților la Concursul de cântece "Rusia cântă" de la Ulianovsk. Șeful departamentului analitic al Partidului Comunist al Federației Ruse, Serghei Obuhov, a arătat, pentru "Nezavisimaia Gazeta", de ce Partidul Comunist nu s-a pregătit și nu a participat la manifestările organizate cu ocazia Zilei Unității Naționale. "Poziția partidului este că aceasta este o sărbătoare artificială, creată în contradicție cu adevărata sărbătoare, ziua de 7 noiembrie, de aceea toate acțiunile și discursurile lui Ziuganov vor fi programate în Ziua Revoluției. Pentru că 7 noiembrie este adevărata Zi a Unității Naționale. Fiindcă veni vorba, în aceeași zi, cu multe secole în urmă, rușii au eliberat Kremlinul de polonezi - și nu pe 4 noiembrie -, aceasta este ziua eliberării Kitai-Gorod." Expertul a explicat, totodată, că ideea unității naționale este foarte importantă pentru Kremlin.  În discursurile șefului statului trebuie căutate numai sensuri generale. "Iar acestea sunt de așa natură încât însăși politica autorităților ucrainene, care au creat, de fapt, un stat anti-rusesc, a dus la operațiunea specială. De aceea problema începerii unei operațiuni speciale a fost o chestiune de viață și de moarte."

Serghei Mironov, liderul Partidului "Rusia Justă - Pentru dreptate", s-a descurcat cu o felicitare laconică pe site-ul partidului. Mihail Emelianov, membru al Consiliului Central al partidului, a explicat într-un interviu acordat pentru  "Nezavisimaia Gazeta " că partidul său a participat la sărbătorirea Zilei Unității Naționale prin mitinguri și marșuri organizate în regiuni, aprobate de autorități, concerte și întâlniri cu activiști, școlari, colectarea și trimiterea de ajutor umanitar participanților la operațiunea militară specială, precum și în noile regiuni. Ca și Partidul Comunist, partidul condus de Mironov consideră că sărbătoare este data de 7 noiembrie, de aceea manifestările sunt programate și pentru ziua de luni. Emelianov a menționat că în finalul sărbătorii șeful statului și-a confirmat linia de politică externă, dar nu a spus lucruri fundamental noi, dar a făcut formulări mai răspicate.

Șeful Grupului de experți politici, Konstantin Kalacev, a explicat pentru "Nezavisimaia Gazeta": "Președintele a rostit discursurile tradiționale pentru sărbători, ghidându-se pesemne după concepția 'repetiția este mama învățăturii'.  Este clar că el se bazează pe interpretarea imperială a istoriei, dominantele sunt aceleași. Ceea ce a fost nou a fost faptul că Putin a justificat operațiunea militară specială din punctul de vedere al istoriei, a ajuns la ideea că pentru operațiunea specială a fost un teren favorabil. Președintele a lăsat să se înțeleagă că Polonia a formulat pretenții în ceea ce privește Ucraina". Expertul a subliniat că pentru șeful statului este importantă legitimizarea acțiunilor sale în ochii poporului și de aceea evenimentele la care a participat șeful statului în ziua de sărbătoare au fost alese cu sens. În primul rând, depunerea de flori la Monumentul lui Minin și Pojarski - mesajul subliniază încă o dată unificarea națiunii, întâlnirea cu tinerii - preocuparea pentru viitorul generației, iar întâlnirea cu activul Frontului - conversațiile cu poporul și, în cele din urmă, faptul că istoria este principala învățătură pentru președinte. În general însă se pare că mesajele politice nu conțin niciun fel de inovații.

Directorul general al Centrului pentru informare politică, Aleksei Muhin, a remarcat, pentru Nezavisimaia Gazeta: "Mesajul principal care ar putea fi remarcat în discursurile președintelui este că "ceea ce se întâmplă acum se datorează proceselor istorice profunde. Occidentul a încercat întotdeauna să-i arate Rusiei locul, dar fără succes. Acum a venit momentul pentru o altă lecție istorică, în primul rând în exterior, dar și în interiorul țării. Președintele a explicat pur și simplu logica acțiunilor sale atât poporului, cât și Occidentului."

Preluare Rador

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.