Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalistul pentru care Lukasenko a deturnat un întreg avion a fost condamnat la 8 ani de pușcărie

Belta
Roman Protasevici

Roman Protasevici a fost condamnat de o instanţă din Belarus la opt ani de închisoare

Un tribunal din Minsk l-a condamnat, miercuri, la opt ani de închisoare, pe Roman Protasevici, fostul redactor-șef al canalului opoziției NEXTA de pe Telegram - informează Agenția de stat BelTA.

'Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat pe Roman Protasevici la opt ani de închisoare', se arată într-un comunicat. Potrivit instanţei, 'inculpații, printre care se numără și Stepan Putilo și Ian Rudik, care din 2020 se află în Polonia, au pus la cale un plan general conspirativ pentru preluarea puterii de stat în Belarus, în mod neconstituțional, sarcinile trasate fiind publicate de ei pe canalul NEXTA, materiale informaționale 'având un scop distructiv'.

content-image

În plus, inculpații 'au făcut apel la cetățeni să ia parte la proteste şi să comită acte de terorism'.

De asemenea, Tribunalul Regional Minsk i-a condamnat în lipsă pe Putilo și Rudik, care se află în afara Belarus, la 20 de ani, respectiv 19 ani de închisoare. Inculpații au fost găsiți vinovați de difuzarea unor apeluri publice de preluare a puterii de stat, acte de terorism, insulte la adresa președintelui, difuzarea cu bună credinţă a unor informații false despre Belarus și alte infracțiuni.

Canalul Telegram NEXTA este recunoscut ca fiind extremist în Belarus.

În 2020, autoritățile din Belarus i-au inclus pe Stepan Putilo și Protasevici, fondatorii Nexta, pe lista persoanelor implicate în activități teroriste. Protasevici a fost acuzat în dosarul revoltelor din Belarus. Protasevici și iubita sa, studentă a Universității Europene de Științe Umaniste din Vilnius, cetățeana rusă Sofia Sapega, au fost reținuți pe 23 mai 2021 pe Aeroportul din Minsk, după ce un avion Ryanair, care zbura de la Atena la Vilnius, a fost forțat să aterizeze.

Avionul a aterizat sub pretextul că era vizat de o alertă cu bombă, care ulterior nu a fost confirmată.

Un avion belarus de vânătoare MiG-29 a fost ridicat în aer pentru a escorta avionul de pasageri. La sfârșitul lunii iunie 2021, Comisia de investigaţii a Parchetului din Belarus a anunțat că Protasevici și Sapega au solicitat încheierea unei înţelegeri, înainte de proces pentru a coopera cu ancheta. În baza acesteia s-a schimbat măsura reținerii pentru cei acuzaţi, aceștia fiind transferați în arest la domiciliu.

content-image

În mai 2022, Sapega a fost condamnată la șase ani de închisoare.

Ea a fost găsită vinovată de acțiuni deliberate îndreptate spre incitarea la ură socială și discordie, care au avut consecințe grave, precum și pentru colectarea și difuzarea ilegală de informații despre viața privată, care a adus prejudicii drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale unor cetăţeni. De asemenea, instanța a decis să recupereze de la inculpată suma de 167,5 mii de ruble belaruse (aproximativ 65 de mii dolari) în favoarea victimelor.

content-image

La momentul în care cazul a fost judecat în instanţă existau 238 de victime.

În aprilie 2023, Procuratura Generală din Belarus a dat curs cererii Sofiei Sapega de a o extrăda şi transfera în Rusia pentru a-și ispăși în continuare pedeapsa. La alegerile prezidențiale din Belarus, desfășurate pe 9 august 2020, Aleksandr Lukașenko, care este președinte din 1994, a fost declarat câștigător.

Opoziţia a considerat rezultatele alegerilor ca fiind fraudate. Protestele de amploare au continuat în țară timp de aproximativ șase luni. Protestatarii au cerut demisia lui Lukașenko, eliberarea deţinuţilor politici și organizarea de noi alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.