Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Canadei: E clar că Vladimir Putin e responsabil de crime de război (video)

unian.net
Justin Trudeau

Preşedintele rus Vladimir Putin „este responsabil pentru aceste odioase crime de război", a afirmat duminică, la Kiev, premierul canadian Justin Trudeau, după ce a vizitat oraşul din apropiere Irpin, unde Ucraina acuză Rusia de masacrarea unor civili, notează AFP.

"Este clar că Vladimir Putin este responsabil pentru aceste odioase crime de război", a declarat Justin Trudeau într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

"Va trebui să dea socoteală", a adăugat el, la câteva momente după o ce urmărit o reuniune a G7 împreună cu şeful statului ucrainean.

Mai devreme, Justin Trudeau s-a deplasat la Irpin, la periferia Kievului, oraş devastat de luptele intense dintre armatele ucraineană şi rusă, înainte de ocuparea sa în martie de către ruşi, a anunţat primarul oraşului.

"Am fost martor al brutalităţii războiului ilegal purtat de Rusia", a comentat el în faţa jurnaliştilor.

''(Justin Trudeau) a venit la Irpin pentru a vedea cu ochii săi toate ororile pe care ocupanţii ruşi le-au făcut oraşului nostru'', a scris primarul Oleksandr Markuşin pe Telegram, însoţindu-şi mesajul de fotografii făcute cu premierul Trudeau în oraşul distrus.

Vizita lui Justin Trudeau în Ucraina nu a fost anunţată.

Primarul Markuşin a ţinut să ''mulţumească sincer'' premierului canadian pentru ''sprijinul pe care Canada îl oferă în prezent Ucrainei''.

''Credem în continuarea cooperării dintre ţările noastre în reconstrucţia oraşelor ucrainene după victoria noastră'', a spus el.

Oraşul Irpin, la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Kiev, a fost scena unor lupte grele între ruşi şi ucraineni în primele zile ale invaziei ruse, la sfârşitul lui februarie.

Armata rusă a preluat rapid controlul asupra acestui oraş, care avea 60.000 de locuitori înainte de război, apoi l-a ocupat pe parcursul lunii martie.

Kiev acuză de atunci forţele ruse că au comis masacre acolo - la fel ca în oraşul vecin Bucea -, după descoperirea a zeci de cadavre îmbrăcate în civil în aceste localităţi ocupate apoi abandonate de armata rusă.

Mai mulţi responsabili occidentali, printre care secretarul general al ONU, Antonio Guterres,, au vizitat recent Irpin şi alte zone rezidenţiale din jurul Kievului.

Deplasarea lui Justin Trudeau a avut loc în aceeaşi zi cu vizita surpriză a Primei Doamne a Statelor Unite, Jill Biden, care s-a întâlnit cu omoloaga sa ucraineană, Olena Zelenska, la Ujgorod (est), într-o şcoală din apropierea frontierei cu Slovacia.

Justin Trudeau, vicepremierul Chrystia Freeland şi ministrul de externe Mélanie Joly au ridicat împreună drapelul lor la ambasada Canadei care "şi-a reluat operaţiunile astăzi", potrivit prim-ministrului Trudeau.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.