Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția a decis: fostul premier ceh Babis rămâne pe lista cu foşti informatori ai Securității

FILIP SINGER/epa
Andrej Babis

Tentativa fostul premier ceh Andrej Babis de a obţine eliminarea numelui său de pe lista informatorilor statului din perioada Războiului Rece a eşuat marţi, după ce un tribunal din Bratislava a respins argumentele sale, informează agenţia slovacă de ştiri TASR, preluată de DPA, relatează Agerpres.

Babis, care a condus un guvern populist până anul trecut şi care este originar din Slovacia, figurează ca informator pe documente obţinute de Institutul naţional al memoriei (UPN), o instituţie slovacă ce monitorizează abuzurile comise de guvern în perioada Războiului Rece.

Potrivit documentelor, Babis avea numele conspirativ Bures. Babis susţine că nu a colaborat niciodată cu bună ştiinţă cu serviciul secret cehoslovac (StB). Cu toate acestea, verdictul de marţi înseamnă că UPN nu poate fi obligată să elimine numele său de pe lista colaboratorilor StB.

Ca şi alte ţări est-europene care au ajuns în zona de influenţă a Uniunii Sovietice după cel de Al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia s-a bazat pe o reţea de informatori care au ţinut la curent serviciile secrete privind orice tentativă de a provoca agitaţie împotriva guvernului.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice numeroase documente despre serviciile secrete au ieşit la iveală şi mulţi cetăţeni au fost şocaţi să afle despre prieteni şi membri ai familiei că i-au spionat. Organizaţii ca UPN urmăresc acest documente.

Tribunalul a decis că Babis trebuie să ramburseze UPN cheltuielile de judecată. Fostul premier ceh ameninţă acum cu un proces împotriva Ministerului slovac de Interne.

Cehoslovacia s-a scindat în Republica Cehia şi Slovacia în 1993. Babis a rămas un politician popular în Republica Cehă, unde trăieşte în prezent şi se presupune că va candida în alegerile prezidenţiale de anul viitor. El nu şi-a anunţat însă oficial candidatura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.