Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia australiană anulează condamnarea unui fost arhiepiscop acuzat de pedofilie

Conferinta-Episcopilor-Catolici

Justiţia australiană a anulat joi condamnarea unui fost arhiepiscop la un an de închisoare pentru a fi acoperit agresiuni pedofile, relatează France Presse preluată de Agerpres.

Philip Wilson, în vârstă de 68 de ani, a fost găsit vinovat în mai de ascundere a agresiunilor comise în anii 1970 de către Jim Fletcher, un preot pedofil notoriu, abţinându-se să denunţe acuzaţiile împotriva lui.

El a devenit astfel unul dintre cei mai înalţi oficiali din ierarhia catolică mondială condamnaţi pentru astfel de fapte. Papa a acceptat demisia sa la sfârşitul lunii iulie.

Fostul arhiepiscop de Adelaide a fost autorizat să-şi execute pedeapsa la domiciliu.

Un judecător de la tribunal din Newcastle, în statul New South Wales, a constatat că recursul împotriva condamnării sale este întemeiat.

Judecătorul Roy Ellis a notat "incoerenţele" în declaraţiile unei victime despre o conversaţie pe care a avut-o cu părintele Wilson în legătură cu abuzurile. "Tribunalul nu a putut fi convins (...) că această conversaţie a avut loc într-adevăr".

În cursul procesului, faptul că Fletcher, care a murit în închisoare în 2006, a abuzat de copii nu a fost pus la îndoială. Instanţa s-a concentrat asupra faptului dacă Philip Wilson, preot în acel moment, ştia despre asta.

El a negat întotdeauna aceste acuzaţii şi a refuzat iniţial să demisioneze. Fostul prim-ministru australian Malcolm Turnbull a cerut Vaticanului demiterea sa.

Philip Wilson a exercitat funcţia de preot în New South Wales înainte de a fi numit episcop de Wollongong în 1996 de către papa Ioan Paul al II-lea. Cinci ani mai târziu, el a devenit arhiepiscop.

În octombrie, prim-ministrul Scott Morrison a prezentat scuzele Australiei pentru că nu a reuşit să protejeze copiii victime ale agresiunilor în diferite instituţii din întreaga ţară.

El a reacţionat la concluziile unei comisii regale de anchetă privind răspunsurile instituţionale la faptele de pedofilie.

Timp de cinci ani, aceasta a audiat peste 15.000 de victime în legătură cu abuzurile din biserici, orfelinate, cluburi sportive şi şcoli, comise deseori cu decenii în urmă.

Biserica Catolică australiană s-a angajat să nu mai tolereze niciodată agresiuni pedofile în interiorul ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.