Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia boliviană acceptă transferul fostei preşedinte Jeanine Anez la spital

Reuters
jeanine anez

Justiţia boliviană a autorizat vineri transferul la spital al fostei preşedinte interimare a Boliviei Jeanine Anez, aflată în arest preventiv în cadrul unei anchete asupra unei presupuse lovituri de stat împotriva predecesorului ei Evo Morales, notează AFP preluat de agerpres.

Trei judecători de la un tribunal din La Paz au acceptat "externarea judiciară" a fostei preşedinte şi transferul ei la spital pentru "consult medical de către specialişti în cardiologie şi analize pentru a-i proteja viaţa şi sănătatea".

Transferul lui Jeanine Anez, 53 de ani, se va face sub "escorta" poliţiei, au indicat judecătorii.

Avocaţii fostei preşedinte de tranziţie, la putere din noiembrie 2019 până în noiembrie 2020, au depus vineri la tribunal o cerere de punere în libertate din motive de sănătate.

Potrivit documentului, cererea menţiona o "criză hipertensivă" şi prezenta copii ale unor documente medicale.

Miercuri, Jeanine Anez, în arest preventiv patru luni într-o închisoare pentru femei din capitală, a fost plasată sub asistenţă respiratorie după ce a suferit o decompensare, potrivit avocatului ei.

Fosta preşedintă conservatoare a fost reţinută la 14 martie, împreună cu doi dintre foştii ei miniştri, în cadrul unui mandat de arestare consecutiv unei plângeri pentru "rebeliune", "terorism" şi "conspiraţie" depusă de o fostă deputată a partidului MAS, al predecesorului ei socialist Evo Morales.

În noiembrie 2019, la două zile după demisia lui Evo Morales, în timp ce era cea de-a doua vicepreşedintă conservatoare a Senatului, Jeanine Anez a depus jurământul ca preşedintă interimară pe fondul unei vacanţe de putere cauzată de demisiile în lanţ ale lui Morales şi succesorilor săi constituţionali.

Morales a fost constrâns să demisioneze în urma unei revolte, după ce fusese proclamat câştigătorul alegerilor prezidenţiale în care candidase pentru un al patrulea mandat, dar acuzat de fraudă de către opoziţie.

După o serie de manifestaţii soldate cu 35 de morţi, Morales, abandonat de poliţie şi armată, a demisionat şi a luat drumul exilului în Mexic şi apoi în Argentina.

El a revenit în ţară după victoria delfinului său Luis Arce în alegerile prezidenţiale din octombrie 2020.

În cursul arestării sale, Jeanine Anez a denunţat o "persecuţie politică", mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.