Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia din Cambodgia condamnă zeci de opozanţi, în urma unui proces colectiv

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un tribunal din Phnom Penh a pronunţat marţi pedepse cu închisoarea între cinci şi opt ani împotriva a zeci de personalităţi ale opoziţiei cambodgiene, în urma unui proces colectiv, informează AFP.

Opozantul Sam Rainsy, aflat în exil în Franţa, a fost condamnat în contumacie la opt ani de detenţie, care se adaugă condamnărilor anterioare la 10, respectiv 25 de ani pentru tentativă de răsturnare de la putere a premierului Hun Sen.

Avocata şi militanta Theary Seng, care are şi cetăţenie americană, aştepta în faţa tribunalului, costumată ca Statuia Libertăţii; ea a declarat că este pregătită să fie considerată vinovată, deoarece "acest regim nu mă va lăsa să plec liberă. A fost luată de poliţie cu un vehicul, după ce a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru trădare, potrivit Agerpres.ro.

Opozanta în vârstă de 51 de ani avertizase deja că sentinţa va fi "injustă şi inechitabilă" şi că se consideră nevinovată, la fel ca şi ceilalţi acuzaţi.

Ambasadorul SUA în Cambodgia, Patrick Murphy, a comunicat prin Twitter că este "profund tulburat" de verdictul în cazul respectiv. "Libertatea de exprimare şi de asociere, precum şi toleranţa faţă de opiniile disidente sunt componente esenţiale ale democraţiei", a declarat diplomatul, cerând eliberarea disidentei.

Theary Seng este una din numeroasele personalităţi vizate de autorităţile cambodgiene din cauză că au aderat la Partidul Salvării Naţionale a Cambodgiei (PSNC), între timp dizolvat, sau pentru că au militat pentru drepturile omului.

Condamnările s-au bazat pe încadrări juridice de la incitare până la complot sau trădare. Mulţi dintre acuzaţi erau deja închişi. Câţiva sunt încă în libertate sau au fugit din ţară.

Dosarul colectiv este legat de tentativele politice nereuşite ale lui Rainsy, fondatorul PSNC, revenit în Cambodgia în 2019. Guvernul a considerat că este vorba de o încercare de a-l răsturna pe prim-ministrul Hun Sen, aflat la putere din 1985 şi care pregăteşte, se pare, transferul puterii către fiul său mai mare.

"Procesele în masă împotriva opozanţilor politici urmăresc de fapt să împiedice orice contestaţie electorală a puterii premierului, dar au ajuns să simbolizeze şi moartea democraţie cambodgiene", a declarat Phil Robertson, purtător de cuvânt al organizaţiei internaţionale pentru drepturile omului Human Rights Watch.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.