Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia europeană susţine Ryanair în lupta împotriva ajutoarelor de stat de miliarde de euro acordate KLM şi TAP

www.businessmagazin.ro
Ryanair

Compania aeriană low-cost Ryanair a câştigat miercuri două victorii importante în lupta sa împotriva ajutoarelor de stat în valoare de miliarde de euro acordate companiilor aeriene rivale, în condiţiile în care Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat două decizii ale Comisiei, prin care fuseseră aprobate astfel de ajutoare, informează Reuters.

Cu toate acestea, având în vedere efectele deosebit de prejudiciabile ale pandemiei asupra economiilor, Tribunalul a decis să suspende efectele anulării până la adoptarea unei noi decizii de către Comisia Europeană, potrivit agerpres.ro.

"Tribunalul anulează decizia Comisiei prin care aceasta aprobă ajutorul financiar acordat de Olanda companiei aeriene KLM în contextul pandemiei de Covid-19, pentru insuficienţa motivării", a informat Tribunalul General al Uniunii Europene.

De asemenea, judecătorii de la Tribunalul General au anulat şi decizia Comisiei prin care aceasta declara compatibil cu piaţa internă ajutorul acordat de Portugalia operatorului aerian TAP, "întrucât este motivată insuficient".

Anul trecut, Executivul comunitar a aprobat un ajutor financiar în valoare de 3,4 miliarde de euro acordat de statul olandez companiei aeriene olandeze KLM, precum şi un împrumut de 1,2 miliarde de euro acordat de Guvernul portughez operatorului Transportes Aereos Portugueses (TAP).

"Aprobarea de către Comisia Europeană a ajutoarelor de stat acordate Air France-KLM şi TAP a contravenit principiilor fundamentale ale justiţiei europene şi a dat înapoi procesul de liberalizare a transportului aerian, prin recompensarea ineficienţei şi încurajarea competiţiei incorecte", a apreciat Ryanair, după anunţarea deciziei Tribunalului.

Tot miercuri însă, acelaşi Tribunal General a respins o contestaţie formulată de Ryanair faţă de decizia Comisiei Europene de a aproba un fond de 10 miliarde de euro pus la punct de autorităţile spaniole destinat sprijinirii companiilor strategice care întâmpină dificultăţi.

"Fondul de sprijin pentru solvabilitatea întreprinderilor strategice spaniole care întâmpină dificultăţi temporare ca urmare a pandemiei de Covid-19 este conform cu dreptul Uniunii. Măsura în cauză, destinată adoptării de măsuri de recapitalizare şi dotată cu un buget de 10 miliarde de euro, constituie o schemă de ajutor de stat, dar este proporţională şi nediscriminatorie", a decis Tribunalul.

Guvernele din întreaga lume au injectat miliarde de euro în companiile din industria transportului aerian, un sector afectat puternic de restricţiile şi carantinele impuse în contextul pandemiei de Covid-19.

Luna trecută, Tribunalul General al UE a susţinut deciziile Comisiei care a aprobat sprijinul acordat companiilor SAS şi Finnair, iar în luna februarie judecătorii au aprobat ajutoarele de stat pentru rivalii Air France şi SAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.