Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia franceză ordonă restituirea unui tablou spoliat către un verişor al scriitorului Marcel Proust

ziuaconstanta.ro
Marcel Proust
Tribunalul Judiciar din Paris, potrivit unei sentinţe ce a fost consultată de AFP, a constat "nulitatea vânzărilor succesive" ale tabloului "The Penitent Magdalene" al pictorului olandez Adriaen van der Werff (1659-1722) în urma "spolierii sale" pe 23 octombrie 1942 de trupele naziste din capitala Franţei.

Instanţa a ordonat casei de licitaţii Christie's din Londra să predea opera de artă moştenitorilor lui Lionel Hauser. Acesta din urmă a fost un verişor al scriitorului Marcel Proust (1871-1922), cu care întreţinea o corespondenţă susţinută, în calitatea sa confident şi de bancher care îi administra averea.

Tabloul a reapărut pe piaţă în 2017, când casa Christie's a fost mandatată pentru organizarea unei vânzări de către deţinătorul lucrării, furată de armata de ocupaţie germană atunci când Lionel Hauser, provenit dintr-o familie evreiască, a fugit de nazişti şi s-a refugiat în sudul Franţei.

Spre deosebire de o precedentă vânzare organizată de Christie's în 2005 (pentru 60.000 de lire sterline în epocă), casa de licitaţii britanică a deschis de această dată o anchetă şi a descoperit că lucrarea provine din colecţia lui Lionel Hauser şi figurează în catalogul bunurilor spoliate în Franţa în timpul războiului din 1939-1945.

În 2018, casa Christie's i-a contactat pe moştenitorii lui Lionel Hauser şi le-a propus un aranjament ce viza împărţirea în mod egal a sumei obţinute în urma acelei licitaţii. Însă moştenitorii au refuzat propunerea, au dezvăluit Le Parisien şi Le Monde.

Justiţia franceză a condamnat casa Christie's la plata unei amenzi de 10.000 de euro către moştenitorii lui Lionel Hauser şi i-a ordonat casei britanice să dezvăluie identitatea deţinătorului actual al tabloului, locul în care se află opera de artă, precum şi istoricul vânzărilor sale, alături de suma totală obţinută din aceste licitaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.