Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția, la raport: Inspecția Judiciară dezvăluie descoperirile făcute la instanțe și parchete

inspectia judiciara

Inspecția Judiciară a publicat toate rapoartele de control din anul 2022 privind activitatea instanțelor și parchetelor. Demersul este unul inedit în ceea ce privește transparența, însumând aproape 1000 de pagini de constatări și conturând o imagine mai fidelă asupra stării justiției din ultimul an.

În anul 2022, Inspecția Judiciară a verificat 7 instanțe și 6 parchete și a realizat 7 controale tematice.

Extrase din constatările Inspecției Judiciare

Procurorii DIICOT sunt mai convingători decât procurorii DNA. Cel puțin așa reiese din raportul privind practica parchetelor în materia procedurii speciale a acordului de recunoaștere a vinovăției. DNA a încheiat doar 180 de acorduri de acorduri de recunoaștere a vinovăției față de 981 câte a încheiat DIICOT.

O concluzie interesantă reiese și din Raportul  privind cauzele nerespectării termenelor de redactare a hotărârilor judecătoreşti în anul 2021, unde Inspecția Judiciară notează că „Datele statistice atestă faptul că numărul de restanțe nu este explicabil decât în mică măsură prin volumul de activitate. Astfel, așa cum se poate observa din situaţiile statistice anterior expuse, există instanțe ce înregistrează complexități ridicate și unde nu se înregistrează restanțe, ori acestea sunt nesemnificative.”

Una caldă una rece: Se remarcă faptul că a existat o scădere a numărului hotărârilor restante la nivel național: de la 48.352 de hotărâri restante la data de 31 decembrie 2020, la 45.725 de hotărâri la data de 31 decembrie 2021.

Pe de altă parte, la nivel național numărul total al hotărârilor redactate cu întârziere pe întreg anul 2021 (240.886) este ușor crescut față de anul 2020 (221.086).

Un alt raport interesant este cel privind dosarele mai vechi de 10 ani aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti. La sfârșitul anului 2021, numărul total al dosarelor mai vechi de 10 ani a fost de 645 de dosare, la nivelul tuturor instanțelor judecătorești, mai mare decât cel înregistrat la finele anului 2020, când existau 588 dosare.

Cu toate acestea, Inspecția Judiciară arată că numărul acestor dosare rămâne scăzut şi reprezintă, în continuare un procent nesemnificativ (0,022%) din întreaga activitate de judecată desfăşurată pe parcursului anului 2021.

Rapoartele in integralitatea lor pot fi consultate pe site-ul Inspecției Judiciare:

Raportul Direcției pentru judecători! (.pdf)

Raportul Direcției pentru procurori! (.pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.