Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția ucraineană a inculpat în premieră 10 militari ruși pentru crime de război. Tratamentul la care ar fi fost supuși civilii

BBC
Bucha crime masacru Ucraina

Zece militari ruşi au fost inculpaţi joi cu privire la presupuse crime pe care le-au comis la Bucea, anunţă într-o postare pe Telegram procurorul general al Ucrainei Irina venediktova, relatează AFP.

”Zece militari din a 64-a Brigadă de puşcaşi motorizaţi, care fac parte a 35-a Armată rusă, au fost inculpaţi cu privire la tartarea cu cruzime a civililor şi la alte încălcări ale legii şi cutumelor războiului”, anunţă Venediktova.

Potrvit anchetei, aceşti militari ruşi au ”luat ostatici civili care nu participau la ostilităţi şi erau neînarmaţi”, în tmpul ocupaţiei ruse a oraşului Bucea. Ocupanţi ”nu le-au dat să mănânce şi nici să bea (apă)” ostaticilor civili, precizează procurorul.

”Suspecţii i-au pus (pe ostatici) să stea în genunchi, i-au legat la ochii cu pânză şi hârtie autocolantă, i-au legat la mâini cu benzi de plastic şi i-au ameninţat să-i ucidă, trăgând în mod deliberat către ei”, acuză Venediktova.

”Cu scopul de a obţine informaţii despre localizarea unor militari ucraineni, într-un caz fără justificare, militarii ruşi i-au rănit pe civili”, continuă ea. Civilii ”au fost loviţi cu pumnul şi cu patul puştii peste picioare, peste degete şi la trunchi”, acuză ea.

”Ocupanţii au jefuit populaţia locală, i-a luat bunurile personale şi echipamentul casnic”, enumeră ea.

Procurorul anunţă că cei zece militari urmează să fie cercetaţi, în vederea arestării şi trimiterii în judecată. Aceasta este prima inculpare după ce 20 de cadavre ale unor persoane care purtau haine civile au fost descoperite de AFP zăcând în stradă, la Bucea, la 2 aprilie, provocând un val de condamnare şi emoţie în întreaga lume.

Ucraina acuză Rusia de crime de război, însă Moscova dezminte orice responsabilitate şi vorbeşte despre cadavre ”înscenate” de către Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.