Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Justiție' anti-religioasă la CEDO: Activista care s-a urcat dezbrăcată pe altarul unei biserici, cu 'Iisus avortat', avea dreptul la libertate de exprimare

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că drepturile omului au fost încălcate după ce o femeie a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru că a protestat topless într-o biserică catolică.

La 20 decembrie 2013, Eloïse Bouton, pe atunci membră a grupului ucrainean de activiste feministe Femen, a urcat pe altarul celebrei biserici La Madeleine din Paris pentru a protesta împotriva interdicției stricte a Bisericii Catolice privind avortul, notează Business Insider.

Spectacolul ei de protest a constat în a merge la altarul bisericii topless, cu cuvintele "344 de curve" scrise pe corpul ei, o referire la o celebră scrisoare deschisă a 343 de femei franceze care au recunoscut că au făcut avort în 1971. În urma reacției, acestea au fost supranumite "salopes" - în traducere "târfe".

De asemenea, ea a ținut în mână bucăți de ficat de vițel pentru a reprezenta un prunc Iisus avortat, potrivit documentelor judiciare. "Crăciunul este anulat" a fost, de asemenea, mâzgălit pe spatele ei.

În 2014, instanțele franceze i-au dat o sentință de închisoare cu suspendare pentru expunere sexuală, dar săptămâna aceasta, CEDO a decis că această sentință a încălcat libertatea de exprimare a lui Bouton și că instanțele franceze trebuie să îi plătească 9.800 de euro (9.569,65 de dolari) drept daune, costuri și cheltuieli.

În hotărâre se arată: "Curtea a concluzionat că instanțele naționale nu au găsit un echilibru, în mod corespunzător, între interesele în joc și că a comis o ingerință în libertatea de exprimare a reclamantei".

Bouton a declarat pentru Insider: "Nu mai credeam într-un rezultat pozitiv, dar hotărârea este istorică. Va stabili precedente juridice, iar ceea ce înseamnă pentru femeile și feministele militante care își folosesc corpul pentru a protesta este că acum li se poate permite să facă acest lucru în Franța."

Ea a declarat că ea crede că hotărârea CEDO este un semn de progres din 2013, spunând: "Nu știu dacă Franța m-ar fi dat în judecată pentru expunere sexuală în 2022. Există încă multe probleme, desigur, dar mergem înainte".

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.