Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kabul: aduncta secretarului general al ONU, discuții intense despre drepturile femeilor cu ministrul afgan de externe

NEXTA
femei, afganistan, talibani

Adjuncta secretarului general al ONU, Amina Mohammed, a discutat miercuri despre drepturile femeilor cu ministrul afgan de externe interimar după ce regimul taliban de la Kabul a interzis femeilor să lucreze în ONG-uri şi să urmeze cursurile şcolilor secundare şi ale universităţilor, informează Reuters, citat de Agerpres.

Amina Mohammed s-a întâlnit, de asemenea, cu stafful ONU, organizaţii din domeniul asistenţei şi femei afgane "pentru a evalua situaţia, a exprima solidaritate şi a discuta despre modalităţi de a promova şi a proteja drepturile fetelor şi ale femeilor", a informat, la New York, adjunctul purtătorului de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

În cadrul acestor discuţii, Amina Mohammed "a evidenţiat necesitatea de a susţine drepturile omului, în special pentru femei şi fete" şi s-a declarat "încurajată de excepţiile" de la interdicţia impusă ONG-urilor de a angaja femei, a adăugat Haq. Aceste excepţii au permis reluarea unor activităţi în domenii precum asistenţa medicală.

De asemenea, adjuncta secretarului general al ONU a subliniat importanţa ghidării acţiunilor de către principii, a spus Haq reporterilor.

În drum spre Kabul, Amina Mohammed s-a întâlnit cu oficiali din Turcia, Qatar şi Pakistan pentru a discuta despre situaţia din Afganistan, discuţii pe pe care Haq le-a rezumat astfel: "Un consens clar a fost evident cu privire la problema drepturilor femeilor şi ale fetelor de a lucra şi de a avea acces la educaţie".

Deşi Haq nu a menţionat cu care oficiali ai administraţiei talibane a avut întrevederi Amina Mohammed până acum, un purtător de cuvânt al ministerului afgan de externe a spus că aceasta s-a întâlnit cu ministrul de externe interimar Amir Khan Muttaqi.

Muttaqi a declarat că lipsa recunoaşterii oficiale, restricţiile de călătorie pentru liderii talibani şi sancţiunile bancare cauzează probleme care ar trebui să fie abordate de alte ţări, potrivit unui comunicat al ministerului afgan de externe. El a adăugat că femeile pot lucra în domeniile sanitar şi al educaţiei.

Pe 24 decembrie, administraţia talibană a ordonat ONG-urilor locale şi străine care acordă asistenţă să nu mai permită personalului de sex feminin să muncească, până la o nouă notificare, la câteva zile după ce a interzis accesul femeilor în universităţi. Talibanii au spus că aceste decizii, condamnate la nivel internaţional, sunt justificate deoarece unele femei nu respectă codul vestimentar islamic.

Multe ONG-uri, dintre care unele desfăşoară activităţi umanitare în baza unor contracte cu Naţiunile Unite, şi-au încetat activitatea în urma interdicţiei impuse de regimul taliban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.