Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Karoly Borbely respinge fuziunea dintre Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia - O soluţie mai bună sunt investiţiile

Gorj Exclusiv
Hidroelectrica

O fuziune între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia, variantă vehiculată astăzi, nu reprezintă o soluţie potrivită şi nu este avansată nici într-un moment potrivit, în care Hidroelectrica se pregăteşte de listare, o soluţie mai bună fiind concentrarea investiţiilor în fiecare sector energetic în parte, inclusiv al centralelor pe cărbune, transmite Karoly Borbely, membru în Consiliul de supraveghere al Hidroelectrica şi fost secretar de stat în Ministerul Energiei.

Declaraţia este făcută în contextul în care Ministerul Energiei analizează la acest moment ideea de a iniţia o fuziune între Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia, pentru a rezolva din problemele financiare ale ultimei companii, transmite Profit.ro.

Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari din ţară, controlat de stat prin Ministerul Energiei şi cu acţionar minoritar semnificativ Fondul Proprietatea, a înregistrat anul trecut o pierdere de 1,1 miliarde lei, în plus mai multe dosare penale fiind deschise de procurori şi de Poliţie ca urmare a unei inspecţii derulate de Corpul de Control al ministrului Energiei.

De partea cealalaltă, Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din România, a terminat anul trecut cu un profit net record, de 1,55 miliarde lei, iar recent a fost anunţat că procedurile necesare listării la Bursă sunt într-o fază avansată, operaţiunea putând fi iniţiată în luna septembrie a anului viitor.

Contactat de Profit.ro pe tema unei eventuale fuziuni între Hidroelectrica şi CE Oltenia, Karoly Borbely spune că astfel de intenţii, avansate într-un moment în care Hidroelectrica este în linie dreaptă pentru listare, nu fac bine şi nici nu este momentul unor experimente în sistemul energetic românesc. El aminteşte că, în ultimii trei ani, Hidroelectrica a achitat statului dividende de circa 1 miliard de euro.

"Cărbunele este o sursă foarte importantă de producere a energiei şi trebuie concentrare pe dezvoltarea investiţiilor în zone cu cărbune, investiţii bine gândite în capacităţi noi de producere", explică Borbely, arătând că Hidroelectrica şi-a stabilit un plan de investiţii pe următorii cinci ani de 1,1 miliarde euro, care va genera 550 MW/oră capacităţi noi de producţie.

"De asta are nevoie sistemul energetic greu încercat, de investiţii şi capacităţi eficiente, investiţii pe fiecare sector în parte", spune Borbely.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.