Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kazahstanul și România aduc în discuție dezvoltarea TRACECA

SK NEWS
TRACECA

Ministrul Transporturilor din Kazahstan, Marat Karabayev, s-a întâlnit la Bruxelles cu Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului României, transmite Trend.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre cooperarea în domeniile aviației civile și transportului rutier, despre semnarea documentelor bilaterale în timpul vizitei delegației kazahe în România și despre dezvoltarea Rutei Internaționale de Transport Transcaspice (TITR, sau Coridorul de Mijloc) și TRACECA.

Karabayev a invitat investitorii români să implementeze în comun proiecte de infrastructură în sectorul transporturilor.

La rândul său, Florin Spătaru și-a exprimat interesul pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor comerciale și economice dintre Kazahstan și România.

content-image

New Silkway Forum

În plus, ministrul Transporturilor din Kazahstan i-a invitat pe Florin Spătaru și o delegație din România la New Silkway Forum, care va avea loc în luna iunie, la Astana.

Între timp, Programul Internațional TRACECA funcționează din 1993 și își propune să reducă timpul de livrare a mărfurilor din Asia către Europa și invers de 2–2,5 ori față de rutele de transport maritim – până la 12–14 zile.

Mai mult, Coridorul de Mijloc este o rută de transport și comerț care leagă Asia și Europa, trecând prin mai multe țări din regiune. Este o rută alternativă la Coridorul de Nord și Coridorul de Sud tradiționale.

Traseul începe în China și traversează țări din Asia Centrală precum Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan. Apoi trece prin Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia și Turcia, înainte de a ajunge în Europa.

Coridorul de Mijloc oferă o rută terestră care leagă părțile de est ale Asiei, inclusiv China, cu Europa, ocolind rutele maritime mai lungi.

În plus, cifra de afaceri comercială dintre Kazahstan și România s-a ridicat la 2,6 miliarde USD din ianuarie până în noiembrie 2023. Exporturile din Kazahstan către România în perioada menționată s-au ridicat la 2,5 miliarde USD, iar importurile din România în Kazahstan s-au ridicat la 101 milioane USD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.