Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kazahstanul se umple de ruşii care fug de mobilizare: 100.000 de persoane au intrat în țară, Guvernul nu închide graniţa

Wikipedia
Kazahstan Rusia

Kazahstanul se luptă să găzduiască zeci de mii de ruşi care au fugit din ţară de când Moscova a anunţat o mobilizare militară săptămâna trecută, spun oficialii, dar Guvernul kazah nu intenţionează să închidă graniţa, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Bărbaţii ruşi, unii dintre ei alături de familiile lor, au început să treacă în număr mare a doua cea mai lungă graniţă terestră din lume, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea rezerviştilor săptămâna trecută, pe fondul războiului în curs din Ucraina.

Ruşii nu au nevoie de viză şi nici de paşaport pentru a intra în Kazahstan, ci doar de actele de identitate ruseşti. Limba rusă este, de asemenea, foarte vorbită în ţară, care găzduieşte o mare minoritate etnică rusă.

Cu toate acestea, afluxul brusc de ruşi – Guvernul susţine că aproximativ 100.000 de persoane au trecut graniţa de la anunţul mobilizării – afectează infrastructura naţiunii vaste, dar slab populate. Hotelurile şi pensiile sunt pline, iar chiriile au crescut exponenţial.

Preşedintele kazah Kassym-Iomart Tokayev, a cărui administraţie a refuzat să sprijine războiul Rusiei în Ucraina, a făcut apel la răbdare şi toleranţă.

”Mulţi oameni din Rusia au venit aici în ultimele zile. Majoritatea au fost forţaţi să plece din cauza situaţiei disperate. Trebuie să avem grijă de ei şi să le asigurăm protecţia. Aceasta este o problemă politică şi umanitară”, a spus Tokayev.

Guvernul kazah va discuta situaţia cu Moscova, a adăugat el.

În acelaşi timp, Ministerul de Interne a publicat săptămâna aceasta o propunere de modificare a reglementărilor de imigrare care ar limita la trei luni timpul de şedere al ruşilor în Kazahstan dacă nu au paşaport.

Unii kazahi au cerut deja închiderea frontierelor sau impunerea unor restricţii privind intrarea ruşilor, însă alţii au stabilit puncte de întâlnire pentru ruşi şi au creat reţele de voluntari pentru a-i ajuta să găsească adăpost.

Un locuitor din Almatî a declarat pentru Reuters că a primit luni trei tineri din Rusia care se pregăteau să petreacă noaptea pe stradă, în centrul oraşului. În oraşul Oral, unii ruşi au petrecut noaptea într-un cinematograf local unde au fost invitaţi prin intermediul reţelelor de socializare.

”Dorm pe canapeaua prietenilor mei chiar acum. Nu am un plan clar cu privire la ce să fac în continuare, dar cu siguranţă nu mă voi întoarce în Rusia. Sper să găsesc un loc de muncă aici”, a spus un profesionist rus în IT în vârstă de 32 de ani, care s-a mutat la Almatî.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.