Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kazahstanul respinge VEHEMENT avertismentul Ambasadei Chinei: 'Fake news'

The Guardian
Fake News

Kazahstanul a respins vineri ca fiind incorect un avertisment al Ambasadei Chinei adresat cetăţenilor săi de a se feri de o epidemie de pneumonie din fosta republică sovietică şi despre care a afirmat că este mai letală decât coronavirusul, relatează Reuters.

Într-un comunicat publicat joi seara pe contul său oficial de pe WeChat, ambasada a evocat o "înmulţire semnificativă" a cazurilor în oraşele Atirau, Aktobe şi Shimkent, de la mijlocul lunii iunie.

În schimb, Ministerul kazah al sănătăţii a calificat vineri drept "fake news" informaţiile din media chineze bazate pe comunicatul ambasadei.

Potrivit ministerului, înregistrările sale privind infecţiile pneumococice virale, bacteriene şi fungice, care includ şi cazurile de origine incertă, sunt conforme cu orientările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

O pneumonie letală face ravagii în Kazahstan pe fondul Valului doi de coronavirus. Peste 1.700 de persoane au murit


"Informaţia publicată de unele media chineze privind un nou tip de pneumonie în Kazahstan este incorectă", a subliniat ministerul.

În Kazahstan, unde săptămâna aceasta au fost reintroduse restricţii din cauza pandemiei de COVID-19, bilanţul oficial al contaminărilor cu noul coronavirus este de aproape 55.000, cu 264 de decese. Numărul zilnic de cazuri noi anunţat joi a fost unul record de 1962.

Marţi, agenţia de presă de stat Kazinform a relatat că numărul cazurilor de pneumonie "a crescut de 2,2 ori în iunie comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2019".

În comunicatul său, ambasada chineză a afirmat că pneumonia din Kazahstan a ucis 1772 de oameni în prima jumătate a acestui an, cu 628 de decese în luna iunie, inclusiv cetăţeni chinezi.

"Rata de mortalitate din cauza acestei boli este mult mai ridicată decât cea de pneumonie provocată de noul coronavirus", a notat ambasada.

Nu este clar dacă pneumonia la care s-a referit este provocată de un virus legat de noul coronavirus sau de o tulpină diferită, menţionează Reuters.

Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii medicale din Kazahstan realizează un "studiu comparativ", dar nu s-a ajuns deocamdată la o concluzie, a mai adăugat ambasada chineză în comunicat.

Cotidianul Global Times, aparţinând de grupul Jurnalul Poporului din China, a consemnat că Ministerul de Externe al Kazahstanului "nu a răspuns la întrebările legate de avertismentul Ambasadei Chineze".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.