Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kazahstanul sfidează Rusia: a anulat din nou parada militară de Ziua Victoriei

armată kazahstan

Kazahstanul nu va organiza luna viitoare tradiționala paradă militară de Ziua Victoriei, care marchează aniversarea înfrângerii naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Ministerul Apărării nu a oferit nicio explicație în declarația sa publicată pe 13 aprilie, dar țara nu a mai organizat parada din 9 mai din 2019 din cauza epidemiei de coronavirus, relatează Radio Europa Liberă.

Ziua Victoriei a fost timp de decenii una dintre cele mai importante sărbători naționale din Uniunea Sovietică, marcând capitularea Germaniei naziste în 1945.

Sub conducerea președintelui rus Vladimir Putin, sărbătoarea de la Moscova a devenit mai grandioasă, oficialii folosindu-se de ea pentru a prezenta cele mai noi echipamente militare și pentru a lăuda sacrificiile milioanelor de oameni care au murit în război.

Multe foste republici sovietice, cum ar fi Kazahstanul, au organizat în mod tradițional, de asemenea, sărbători de Ziua Victoriei, deși acestea au avut tendința de a fi mai discrete.

Se crede că aproximativ 125.000 de soldați sovietici de origine kazahă au murit în război, iar un număr necunoscut de soldați au dispărut în misiune.

Potrivit ministerului, aproximativ 50 de evenimente publice pentru a onora veteranii celui de-al Doilea Război Mondial și forțele armate ale țării vor fi organizate în schimb în întreaga țară.

De asemenea, ministerul a declarat că suspendă paradele pentru o altă sărbătoare militară, -- Ziua Apărătorilor Patriei, care are loc pe 7 mai.

Atitudinea kazahilor față de forțele armate a devenit negativă din ianuarie, când trupele militare au fost implicate în reprimarea protestelor antiguvernamentale, soldate cu cel puțin 230 de morți.

Președintele Qasym-Zhomart Toqaev a dat atunci ordinul de împușcare a forțelor armate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.