Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor anunță că UDMR participă la consultările de la Cotroceni: Acolo sunt probleme

kelemen hunor

UDMR va discuta la consultările de la Palatul Cotroceni despre Codul Penal şi Codul de Procedură Penală unde au fost probleme sesizate de Comisia de la Veneţia şi de Curtea Constituţională a României (CCR), a declarat, marți, corespondentul MEDIAFAX, liderul formațiunii, Kelemen Hunor.

Întrebat, marţi, de corespondentul MEDIAFAX care este mandatul delegaţiei UDMR la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pe justiţie, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a spus că atunci când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupţiei, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri şi persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate.

„Importante în această poveste sunt Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, nu neapărat legile justiţiei deoarece acolo se pot face corecţii dacă cineva consideră că sunt necesare, dar nu acolo sunt problemele cele mai importante. Din raportul Comisiei de la Veneţia şi din deciziile CCR s-a conturat că sunt probleme la Codul de Procedură Penală care ar trebui să intre în Parlament sau Guvern, prin alte mijloace constituţionale, să pună de acord cu decizia CCR acest cod, iar atunci vor trebui luate în considerare sugestiile şi propunerile din raportul Comisiei de la Veneţia care se referă la aceste aspecte importante. Sunt în acest raport şi câteva aspecte care ar necesita amendarea Constituţiei. Când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupţiei, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri şi persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, raportul Comisiei de la Veneţia trebuie citit foarte atent şi trebuie văzut dacă şi ce se poate prelua din sugestiile formulate.

„Pe de altă parte, deciziile CCR trebuie să intre în dezbatere, iar Codul de Procedură Penală trebuie pus de acord cu aceste decizii. Acum trebuie să vedem ce doreşte majoritatea parlamentară, ce doresc celelalte partide din Parlament, deoarece sunt mai multe posibilităţi, una fiind dezbaterea parlamentară”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a explicat că raportul Comisiei de la Veneţia vorbeşte în textul introductiv de lipsa de transparenţă, de lipsa dezbaterii publice şi de rapiditatea cu care au fost adoptate cele două coduri, critici care, din punctul său de vedere, sunt corecte doar pe jumătate, în condiţiile în care amendamentele şi modificările anterioare la ambele coduri nici nu au intrat în dezbaterea Parlamentului.

„Nu a existat deloc transparenţă, nici când Guvernul Boc le-a adoptat prin asumare, nici când alţii au venit cu ordonanţă de urgenţă. Cred că dezbaterea parlamentară ar trebui să fie prioritatea numărul unu, dar dacă vrem să rezolvăm rapid şi în spiritul deciziei CCR şi ţinând cont de sugestiile Comisiei de la Veneţia, atunci există şi calea răspunderii Guvernului. În acest caz se pot depune amendamente, este şi dezbatere şi posibilitatea de a depune moţiune de cenzură. Probabil că asta ar fi una dintre modalităţile corecte”, a precizat Kelemen.

Preşedintele UDMR consideră că varianta OUG nu ar fi fezabilă iar o dezbatere parlamentară, în actualul context politic şi în perspectiva alegerilor de anul viitor, nu va ajuta foarte mult deoarece guvernanţii şi opoziţia ar intra, imediat, într-un război politic.

Citește și: Fostul avocat al Bombonică Prodana anunță CUTREMUR în justiție: Va ieși foarte curând la iveală

 

„Eu cred că dacă marea majoritate a spectrului politic va fi de acord că aceste modificări trebuie făcute şi trebuie făcute cât mai repede, atunci varianta asumării Guvernului ar trebui să fie una dintre modalităţile de luat în calcul. Dar asta depinde de Coaliţie”, a conchis liderul Uniunii.

Delegaţia UDMR care va participa, miercuri, de la ora 17, la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, şi va mai include liderii grupurilor parlamentare de la Senat şi Camera Deputaţilor precum şi doi parlamentari din comisiile juridice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.