Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor pune cruce alegerii primarilor din două tururi: 'Nu va trece. Când alegi în turul doi, apar fel de fel de alianțe'

Inquam Photos / Octav Ganea
kelemen hunor Inquam Photos

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat, joi, că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin nu este o acțiune antidemocratică, ba chiar, este mai corect, deoarece în cel de-al doilea tur, ar putea exista negocieri. Liderul a afirmat că proiectul de lege nu va trece, potrivit Mediafax.

„În Parlament, există două proiecte, un proiect PMP, un proiect USR. Săptămâna aceasta, s-a dat un vot, în Senat a picat. Noi, de ani de zile spunem că nu este ceva nou și nu este antidemocratic. Să alegi primarii în primul tur de scrutin este la fel de legitim, de democratic cum ai alege în două tururi, cu o singură diferență, omul dacă a fost ales în priul tur, știi cine e, nu există înțelegeri obscure și netransparente. Când alegi în turul doi, apar fel de fel de alianțe,s-ar putea să piardă cel care a avut un vot mult mai consistent în primul tur, și te trezești cu alianțe netransparente și fără niciun fel de legătură cu interesele comunității locale.”, a afirmat liderul UDMR, joi.

Acesta a mai spus că în spatele inițiativei organizării celui de-al doilea tur de scrutin, se află alte intenții decât cele afișate.

Citește și: Justiție oarbă! Doi torționari au fost achitați de instanță

„De aceea, eu cred că mult mai sincer, mai corect e să alegi un primar cu 40-45% decât să te faci că te interesează, de fapt nu te interesează nici principiile, nici valorile, ci să faci înțelegeri pe plan local.”, a motivat Hunor.

Chestionat dacă UDMR va susține un guvern liberal dacă inițiativa legislativă trece de Parlament, Kelemen Hunor a răspuns: „Nu va trece.”

Citește și: Rareș Bogdan se amuză pe seama Vioricăi Dăncilă: ‘Ce-i asta, Tom și Jerry?’

Proiectul de lege, inițiat de USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost respins, miercuri, de senatori, cu 47 de voturi contra și 33 de voturi pentru.

Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunejte majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.

O condiție a susținerii UDMR pentru guvernul PNL este neadoptarea inițiativei alegerii primarilor în două tururi.

USR a afirmat că pentru a sprijini guvernul liberalilor, una dintre condiții este alegerea primarilor în două tururi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.