Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor sare în sprijinul PSD: Importul de cereale poate fi oprit pe o perioadă determinată

Kronica
Kelemen Hunor

Ucraina nu a respectat decizia care viza tranzitul cerealelor până în state terțe și ne-am trezit cu toții cu cereale la un preț foarte mic în interiorul UE, spune la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. În opinia sa, „trebuie ajutată Ucraina, dar nu putem falimenta agricultura și pe fermierii români”.

Kelemen Hunor spune că problemele agricultorilor trebuie să fie prioritare

Kelemen Hunor declară legat de problemele provocate de cerealele din Ucraina că „în primul rând, trebuie să vedem ce nevoi au agricultorii și ce pierderi au suferit în această perioadă și trebuie să facem o compensare reală, o despăgubire reală, altfel se compromite toată campania agricolă de primăvară. Noi nu ne-am propus și nici colegii noștri că vrem să falimentăm agricultorii români. Ieri am luat o decizie prin care vom da peste 15 zile, peste două săptămâni începem plata către fermieri, asta este necesitatea imediată și soluția imediată”.

 

Vicepremierul spune că „România nu numai că a ajutat Ucraina, dar a facilitat toate posibilitățile de a transporta cerealele prin România, prin portul Constanța, prin infrastructura rutieră, dar sigur că lucrurile nu au funcționat și nu funcționează”.

 

„Ucraina în acest moment nu a respectat acea decizie care se referea la tranzitul cerealelor până la state terțe, fără taxe vamale, prin uniunea vamală și ne-am trezit cu toții cu cereale la un preț foarte mic în interiorul UE (...). Trebuie ajutată Ucraina, i-am ajutat cu toții, dar nu putem falimenta agricultura și pe fermierii români”, adaugă președintele UDMR.

 

Întrebat cum i se pare propunerea PSD de suspendare a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, Kelemen Hunor a spus: „Pentru o perioadă temporară, da, până când se găsește o rezolvare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ajuți Ucraina. Trebuie să-i ajuți, trebuie să asiguri ca să ajungă aceste produse în state terțe, nu neapărat pe piața europeană sau dacă vrei să ajungă pe piața europeană, atunci și ucrainenii trebuie să facă un pas și trebuie să asigure o calitate corespunzătoare pentru piața europeană. Pentru o perioadă limitată se poate opri, cum au făcut și alții, până când se rezolvă această problemă. Trebuie să găsească Comisia și statele membre o altă modalitate de a ajuta Ucraina, inclusiv prin a transporta produsele lor alimentare în state terțe sau pe alte piețe, nu neapărat pe piața UE”.

 

Întrebat dacă suspendarea importurilor de cereale din Ucraina este în intenția Guvernului, vicepremierul a precizat: „Nu, nu a fost o astfel de discuție și oricum, acolo dacă nu vine inițiativa de la Ministerul Turismului și Comerțului, n-ai ce face, dar nu au fost astfel de discuții”.

 

Transporturile de cereale din Ucraina vor fi sigilate și monitorizate pe teritoriul României, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Importurile și tranzitul rămân permise.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.