Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor: Ucraina are nevoie de relații foarte bune cu România. Kievul să fie un pic mai receptiv la doleanțele României

Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că Ucraina are nevoie de relații foarte bune cu România, ținând cont de disputele cu statele vecini, iar Kievul ar trebui să fie mai receptiv la doleanțele României.

Kelemen Hunor a declarat, marți, la TVR Info, că România a avut o poziție fermă și corectă în legătură cu războiul declanșat de Rusia.

”Nu ne-am permis să avem ambiguități. Am eu o vorbă, că dinspre Est niciodată nu a venit nici libertate, nici bunăstare, nici securitate. Suntem la periferie și orice societate la periferie are vulnerabilitățile sale, dar și oportunități. România a susținut reziliența Ucrainei de la bun început, din prima zi, și a făcut bine. Răspunsul Ucrainei, și pe parcursul anilor, nu a fost la fel de ferm în ceea ce privește drepturile minorității românești. România este interesată să existe un stat suveran, puternic și sigur între Federația Rusă și periferia UE, ceea ce suntem noi în acest moment. Avem un interes pe termen lung, dar avem și interese apropiate: Delta Dunării și piața cerealelor. România susține Ucraina, rezistența sa, dar nu poate distruge fermierii, și piața cerealelor este una sensibilă în România. Trebuie să asigurăm un tranzit eficient către piețele terțe, pe cale maritimă și terestră, dar nu putem permite să distrugem fermierii noștri.

Sunt cantități mari, statul are nevoie de resurse care se obțin în urma vânzării cerealelor, dar trebuie să ajungă în state terțe, nu pe piața românească. În ultima perioadă, în statele membre din Occident, poziția legată de Ucraina se schimbă încet. Eu cred că Ucraina are nevoie de relații foarte bune cu România, pentru că relațiile cu vecinii săi nu arată foarte bine. Interesul Ucrainei este să țină România cât mai aproape de Kiev și să aibă o relație foarte bună. Asta înseamnă să fii și tu , Kievul, un pic mai receptiv la doleanțele României, pentru că acestea sunt legitime”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, pe de altă parte urmează reconstrucția Ucrainei, în condițiile în care războiul se va termina într-un fel, iar România trebuie să fie prezentă în acest proces.

În ceea ce privește o eventual aderare a Ucrainei la UE, liderul UDMR a arătat că acesta va fi un proces lung și dificil.

”Eu cred că în octombrie 2023 președintele Zelenzky avea un interes să vină în România, putea veni oricând în acești doi ani, am rămas cam ultimii din zonă. Nu trebuie să lăsăm impresia că a făcut un favor României. România ajută Ucraina și face bine acest lucru, dar este și interesul Kievului să aibă o relație bună cu România în acest moment”, a mai spus Kelemen Hunor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.