Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kenyanul Eliud Kipchoge și-a doborât propriul record mondial la maraton, câștigând cursa de la Berlin cu timpul de 2:01.09

mirror.co.uk
eliud kipchoge

Kenyanul Eliud Kipchoge și-a spulberat duminică propriul record mondial la maraton, câștigând cursa de la Berlin cu timpul de 2:01.09, reducând cu jumătate de minut precedentul său record mondial, stabilit în capitala germană în urmă cu patru ani.

În vârstă de 37 de ani, Kipchoge a câștigat 15 din cele 17 maratoane ale carierei, inclusiv două victorii la Jocurile Olimpice și 10 titluri majore, potrivit Mediafax.

Kenianul a făcut o cursă aparte, stabilind un ritm amețitor pe traseul plat din centrul orașului, într-o zi noroasă, pentru a-și consolida statutul de cel mai mare maratonist din toate timpurile.

„Sunt mulțumit de pregătirea mea și cred că am fost atât de rapid datorită muncii în echipă", a declarat Kipchoge.

„Totul se datorează muncii în echipă. Am plănuit să ies repede în prima jumătate. M-am gândit să încerc să alerg repede. A fost o performanță minunată. Picioarele și corpul meu se simt încă tinere. Dar cel mai important lucru este mintea mea, care, de asemenea, se simte proaspătă și tânără. Sunt atât de fericit că am doborât recordul mondial."

Doar o mână de alergători au putut ține pasul cu timpii săi de sub trei minute la kilometru în primele etape, ale cursei, alături de atleții desemnați să stabilească ritmul.

El s-a desprins treptat de câștigătorul de anul trecut, Guye Adola, dar colegul său etiopian Andamlak Belihu a refuzat să cedeze, ținând aproape și după jumătatea cursei, parcurse în mai puțin de o oră.

În cele din urmă, Belihu a cedat în jurul kilometrului 27, în timp ce Kipchoge a continuat să se lupte pentru record.

Kenyanul, care și-a păstrat titlul olimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo anul trecut, a ratat stabilirea unui record mondial cu puțin peste un minut, la maratonul de la Tokyo din martie.

După ce a încetinit ușor în a doua jumătate a cursei, el a trecut totuși în viteză la sprintul final de 500 de metri prin emblematica Poartă Brandenburg a orașului.

Kipchoge este singurul om care a alergat un maraton de sub două ore, cu timp înregistrat de 1:59,40 pe o pistă special amenajată la Viena în 2019, dar timpul nu este recunoscut oficial, deoarece nu a fost stabilit în competiție.

Întrebat dacă va încerca să alerge sub două ore la Berlin anul viitor, Kipchoge a declarat: „Să lăsăm planurile pentru o altă zi. Trebuie să sărbătoresc acest record și trebuie să realizez ce se întâmplă. Doar să mă rostogolesc și să văd ce se întâmplă".

„Mai am încă mai mult în picioare. Sper ca viitorul să fie în continuare grozav. Mintea mea încă se mișcă, corpul încă absoarbe antrenamentul."

Compatriotul său kenyan Mark Korir a completat o dublă pentru națiunea africană, la patru minute și 49 de secunde, iar etiopianul Tadu Abate a fost al treilea.

Etiopianca Tigist Assefa a surprins în cursa feminină, câștigând în 2:15:37, al treilea cel mai rapid timp din istorie. Doar deținătoarea recordului Brigid Kosgei din Kenya și britanica Paula Radcliffe au alergat maratoane mai rapide.

Kenyanca Rosemary Wanjiru a fost a doua, în fața etiopiencei Tigist Abayechew.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.