Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

KGB a condus una dintre cele mai cunoscute reviste franceze din anii '70

kgb

Un celebru jurnalist francez a fost spion KGB timp de 35 de ani. Revista franceză L'Express dezvăluie joi că directorul său din anii '70, Philippe Grumbach, a lucrat pentru serviciile secrete ale URSS, potrivit AFP, scrie Agerpres.

"Cercul său de apropiaţi a confirmat această relaţie secretă de la L'Express. Apropiat de Mitterrand şi Giscard (François Mitterrand şi Valéry Giscard d'Estaing, foşti preşedinţi ai Franţei - n.r.), el a fost, fără să ştie cineva, unul dintre cei mai mari spioni sovietici ai celei de-a Cincea Republici", spune redactorul-şef, Etienne Girard, care, împreună cu Anne Marion, semnează o amplă investigaţie în arhivele KGB.

A fost spion "din ideologie" şi apoi "din gust pentru bani?", se întreabă actualul director editorial al L'Express.

"Pe câmpul dezonoarei, numele lui Philippe Grumbach se alătură astfel celui al altor agenţi din Est care s-au infiltrat în cele mai înalte sfere ale statului sau în mass-media şi care au fost acum demascaţi", a scris el, amintind în special că, "încă din 1996, L'Express a dezvăluit modul în care fostul ministru Charles Hernu a lucrat pentru KGB şi sateliţii acestuia".

"Această pătrundere sovietică în sferele puterii în timpul Războiului Rece trebuie să ne îndemne în mod constant la o datorie de vigilenţă", a spus Eric Chol, referindu-se la încercările recente de interferenţă străină în Franţa.

Numele de cod

Philippe Grumbach, care se ascundea în spatele numelui de cod "Brok", a murit în 2003 la vârsta de 79 de ani. El a fost redactor-şef din 1956 până în 1960, înainte de a deveni director editorial în 1974.

A fost, de asemenea, secretar de redacţie la Agence Francaise de Presse (fostă AFP) din 1946 până în 1948. După un ocol la cotidianul Liberation, s-a alăturat L'Express în 1954 ca redactor.

În 1965, a fondat Pariscope (un ghid al activităţilor culturale pariziene), apoi a condus Le Crapouillot (un ziar satiric). S-a întors apoi la L'Express unde, din 1971, a deţinut funcţiile de director politic, apoi redactor-şef şi director editorial.

Membru al Înaltului Consiliu al Audiovizualului (1977-1981), organism consultativ, a devenit apoi producător de film înainte de a reveni în presă în 1984, la cotidianul Le Figaro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.