Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kievul se teme de un atac al rebelilor împotriva oraşului portuar Mariupol

ucraina omuleti verzi

Armata ucraineană a declarat sâmbătă că se pregăteşte pentru eventualitatea unui atac al rebelilor împotriva oraşului portuar Mariupol, explicând că separatiştii proruşi din Ucraina sunt pe cale să maseze trupe şi arme în regiune, relatează Reuters.

Kievul a acuzat Rusia - vineri - că trimite întăriri în tancuri şi oameni la Novoazovsk, oraş controlat de separatişti şi situat la 40 km est de Mariupol, pe malul Mării Azov, zonă în care s-ar putea deschide un nou front.

Un atac împotriva Mariupolului, oraş cu jumătate de milion de locuitori, care - odată ocupat - ar asigura rebelilor o legătură maritimă spre Crimeea, anexată anul trecut de Moscova, ar semnifica în mod cert anularea acordului de încetare a focului semnat la Minsk, în Belarus, săptămâna trecută la iniţiativa Franţei şi Germaniei.

Acest armistiţiu, intrat în vigoare duminica trecută, a fost încălcat deja de mai multe ori, în special o dată cu preluarea de către separatişti a oraşului Debalţevo, important nod feroviar din estul Ucrainei.

Mariupol este cel mai important oraş aflat încă sub controlul puterii centrale ucrainene în cele două provincii rebele. Andrii Lâsenko, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, nu a evocat în mod special sâmbătă deplasările de tancuri şi de trupe ruseşti, dar a spus că separatiştii comit în permanenţă acţiuni de sabotaj şi spionaj pentru a testa apărarea armatei regulate. 'Adversarul este pe cale să maseze echipamente militare, arme şi combatanţi în regiunea Mariupol, în eventualitatea unei ofensive controlate', a declarat el presei. 'El trimite mici grupuri de sabotori aproape în fiecare noapte. Activităţile inamicului pot fi observate în jurul Novoazovskului, unde echipamente militare, trupe şi muniţii sunt pe cale să fie concentrate', a adăugat Lâsenko.

Un soldat ucrainean a fost ucis şi alţi 40 răniţi în luptele în estul ţării în ultimele 24 de ore, a precizat el.

Rebelii au declarat unei echipe a Reuters la Sahanka, o localitate situată la jumătatea drumului între Mariupol şi Novoazovsk, că unul din drumurile regionale a fost închis 'din cauza luptelor'. Jurnaliştii nu au auzit totuşi niciun tir în zonă.

Separatiştii au instalat o bază la Bezâmiannoie, unde se află mai multe zeci de combatanţi bine înarmaţi, dintre care unii poartă uniforme arborând însemne ale armatei ruse.

Niciun semn al comasării recente de tancuri sau trupe în regiune nu era vizibil, dar câteva camioane militare circulau pe drumul dinspre Novoazovsk spre Mariupol şi un vehicul blindat staţiona într-o pădure apropiată de drumul de coastă. La Bezâmiannoie, un combatant rebel - care s-a identificat sub numele 'Boxer' - a respins alegaţiile Kievului despre trimiteri de tancuri şi trupe ruseşti în regiune.'Acestea nu sunt decât minciuni.Singurele persoane care se bat aici sunt mineri, tractorişti şi agricultori', a spus el. 'Boxer' a asigurat că rebelii respectă acordul de la Minsk şi şi-au retras artileria grea din regiunea Mariupol.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.