Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kim Jong-un a călătorit spre Vietnam cu un tren blindat compus din 21 de vagoane - VIDEO

www.stirileprotv.ro
Kim Jong Un

Preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, a ajuns marţi în Vietnam, pentru summitul cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump, care se va desfăşura în perioada 27-28 februarie. Dictatorul de la Phenian a călătorit până la Dang Dong, la graniţa dintre China şi Vietnam, cu celebrul său tren blindat compus din 21 de vagoane, informează Mediafax.

Citește și: Încălzirea globală a atins un 'standard de aur'

Despre trenul prezidenţial al lui Kim Jong-un a circulat de-a lungul anilor în presa internaţională o veritabilă mitologie. Majoritatea informaţiilor legate de garnitura feroviară au fost scoase la iveală de rapoartele serviciilor secrete americane, potrivit The New York Times.

Trenul este la fel de bătrân precum însăşi dinastia dictatorială de la Phenian, fiind folosit prima dată de bunicul lui Kim Jong-un, Kim Il-sung.

Ori de câte ori liderul de la Phenian părăseşte Coreea de Nord la bordul trenului, regimul de securitate este trecut pe modul de convoi. Garnitura prezidenţială este escortată de încă două trenuri: un tren este poziţionat în faţa locomotivei, iar în ariergardă se află un alt tren care transportă gărzile de corp ale dictatorului şi proviziile.

Greutatea blindajului face ca trenul să se deplaseze cu o viteză relativ mică. Însă nu doar din acest motiv călătoriile externe ale preşedintelui nord-coreean durează de obicei mult timp, ci şi din cauza procedurilor de securitate.

De exemplu, în vremea dictaturii lui Kim Jong-il, tatăl actualului lider nord-coreean, în trenul care conducea convoiul se aflau peste 100 de ofiţeri de securitate care coborau în fiecare gară şi cercetau amănunţit împrejurimile, pentru a se asigura că şeful statului nu era expus la vreun pericol, cum ar fi un atac militar.

Potrivit altor mărturii ale agenţilor americani, trenul este monitorizat şi de o escadrilă de avioane militare.

Izolaţionismul mediatic al regimului de la Phenian este arhicunoscut, însă ocazional aparatul de propagandă al lui Kim Jong-un a mai oferit publicităţii instantanee foto care surprind luxul din interiorul vagoanelor.

O înregistrare video din 2015 ne oferă o imagine a design-ului din lemn de mahon dintr-un vagon-restaurant în care Kim Jong-un savurează delicatesele unei cine îmbelşugate alături de alţi demnitari nord-coreeni. The New York Times scrie că în meniul lui Kim Jong-un se distinge o predilecţie pentru gastronomia rusească şi cea niponă, în timp ce vinoteca expune o colecţie impresionantă de vinuri de Burgundia.

Kim Jong-un a ajuns marţi în oraşul Dang Dong, situat la frontiera dintre China şi Vietnam, de unde a fost preluat de o maşină cu destinaţia Hanoi.

Liderul nord-coreean a fost întâmpinat în gară cu un covor roşu, gărzi ceremoniale şi o mulţime formată din persoane care fluturau steaguri.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a ajuns marţi în capitala Vietnamului, Hanoi. Mike Pompeo a fost emisarul lui Donald Trump pentru îmbunătăţirea relaţiei cu Coreea de Nord şi a efectuat mai multe vizite oficiale în Phenian pentru negocieri cu oficialii nord-coreeni.

Preşedintele SUA, Donald Trump, urmează să sosească marţi după-amiază în Vietnam, cu o zi înainte de summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Kim Jong-un şi Donald Trump se vor întâlni la Hanoi pe 27-28 februarie, pentru un nou summit, organizat la opt luni după cel din Singapore, care a fost prima întrevedere a unui preşedinte american în funcţie cu un lider al Coreei de Nord. Cei doi lideri vor continua negocierile pe tema denuclearizării Peninsulei Coreea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.