Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kim Jong Un îi păcălește pe americani: Imaginile surprinse de satelit și care îl dau de gol pe dictator

AP
Kim Trump

Coreea de Nord a operat unele lucrări de îmbunătăţire la centrul său de cercetare atomică - după cum arată imagini din satelit - chiar şi după semnarea declaraţiei de la Singapore în care se angajează în favoarea denuclearizării dacă Washingtonul garantează supravieţuirea regimului, informează miercuri EFE, preluată de agerpres.

Fotografii realizate din satelit la 21 iunie şi analizate miercuri de site-ul specializat "38north" relevă că lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii de la Yongbyon (aproximativ 80 de kilometri nord de Phenian) au continuat în mod intens şi după întâlnirea istorică din Singapore.

La summitul lor din 12 iunie, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au semnat o declaraţie care inaugurează o nouă etapă a relaţiilor dintre cele două ţări şi deschide calea unei "denuclearizări totale" a Coreei de Nord, în schimbul acordării de garanţii de către Washington pentru supravieţuirea regimului de la Phenian.

Cu toate acestea, documentul nu menţionează mecanisme sau vreun termen pentru realizarea acestor obiective.

Tocmai din acest motiv, experţii americani de la "38north" consideră că lucrările respective "nu ar trebui analizate în raport cu angajamentul Coreei de Nord de a se denucleariza".

"Responsabilii de programul nuclear nord-coreean îşi vor continua activitatea obişnuită până când vor primi ordine corespunzătoare de la Phenian", adaugă experţii citaţi.

Printre lucrările de îmbunătăţire detectate se numără modificări la sistemul de răcire al reactorului de 5 megawaţi de la Yongbyon (sursa plutoniului folosit de Phenian pentru testele sale nucleare), deşi din imagini nu rezultă clar dacă unitatea este în prezent operaţională sau nu.

De asemenea, au fost ridicate noi clădiri în jurul laboratorului de radiochimie utilizat pentru extragerea plutoniului din combustibilul nuclear utilizat în reactor, sau lângă reactorul experimental cu apă uşoară.

Yongbyon, un complex alcătuit din peste 600 de edificii, reprezintă epicentrul programului nuclear nord-coreean, iar închiderea şi dezmembrarea sa ar fi esenţială pentru ca Phenianul să îşi îndeplinească angajamentul de denuclearizare, notează EFE.

Se aşteaptă ca secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, să viziteze săptămâna viitoare Phenianul pentru a prezenta o serie de termene şi condiţii concrete pentru ca regimul să-şi destructureze programul atomic, potrivit unor surse de la Pentagon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.