Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kim Jong Un: 'Unificarea cu Coreea de Sud nu mai este posibilă' / Ce a cerut de urgență țării vecine

The New York Times
Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut luni adoptarea unui amendament constituțional pentru a schimba statutul Coreei de Sud în acela de stat separat și a avertizat că, deși țara sa nu doreşte război, nu intenționează să-l evite, a relatat agenţia de presă de stat KCNA, informează Rador Radio România.

Într-un discurs de marţi adresat Adunării Supreme a Poporului, Kim a spus că este concluzia sa finală faptul că unificarea cu Coreea de Sud nu mai este posibilă, acuzând totodată guvernul de la Seul că urmărește colapsul regimului său și unificarea prin absorbție. "Nu vrem război, dar nu avem intenția de a-l evita", a spus Kim Jong Un, citat de KCNA.

Trei organizații care se ocupă de unificare și de turismul inter-coreean se vor închide, a anunțat presa de stat. Deciziile au venit pe fondul înrăutățirii recente a situaţiei din Peninsula Coreeană, generată de o serie de teste nord-coreene cu rachete și de un impuls al conducerii de la Phenian de a întrerupe o politică durând de decenii și de a schimba relațiile cu Coreea de Sud.

Analiştii au spus că Ministerul de Externe al Coreei de Nord ar putea prelua problema relațiilor cu Coreea de Sud și, potențial, contribui la justificarea utilizării armelor nucleare împotriva acesteia într-un viitor potenţial război.

Într-un raport de săptămâna trecută pentru proiectul 38 Nord, cu sediul în SUA, fostul oficial al Departamentului de Stat Robert Carlin și omul de știință Siegfried Hecker au spus că văd situația din Peninsula Coreeană ca fiind mai periculoasă decât a fost în orice moment de la începutul lunii iunie 1950. "Poate suna exagerat de dramatic, dar credem că, la fel ca bunicul său în 1950, Kim Jong Un a luat o decizie strategică de a intra în război", au scris ei. "Nu știm când și cum plănuiește Kim să apese pe trăgaci, dar pericolul depășește deja avertismentele de rutină de la Washington, Seul și Tokyo cu privire la 'provocările' de la Phenian".

Alți observatori au fost însă mai optimiști, spunând că schimbările pur și simplu reflectă realitatea și ar putea ajuta la normalizarea relaţiilor dintre cele două Coree.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.