Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Kirill îi îndeamnă pe ruși să se roage pentru Vladimir Putin și pentru soldații ruși

Ria Novosti
patriarhul Kiril putin

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, îi îndeamnă pe ruși să se roage pentru președintele Vladimir Putin. De asemenea, el a îndemnat populația să se roage pentru toți liderii militari și pentru cei care se află "la putere", pentru ca Domnul să îi protejeze de greșeli și să îi ferească de amenințări externe. Îndemnul patriarhului apare în contextul în care Ucraina a lansat o ofensivă împotriva Rusiei, în zonele ocupate de forțele armate rusești.

„Astăzi, vreau să spun din nou, trăim în această perioadă foarte dificilă și, de aceea, rugăciunile noastre sunt în special pentru șeful statului nostru, pentru comandantul suprem, pentru Vladimir Vladimirovici Putin, care poartă o responsabilitate specială", a subliniat patriarhul la slujba de la Catedrala Treimii a Mănăstirii Stauropegiale Danilov din Moscova, arată Interfax.

„Pentru ca Domnul să întărească, să explice, să protejeze de păcate și greșeli și, în același timp, să ne inspire să luăm măsuri care să aducă protecția Patriei noastre împotriva tuturor amenințărilor exterioare, chiar și, poate, cele mai periculoase și teribile.

Știm că lumea este turbulentă, dar Rusia își continuă existența istorică cu adevărat suverană și, dacă ne uităm la istoria noastră, vom înțelege că, în multe privințe, această suveranitate a fost determinată de tăria spiritului poporului rus, de puterea influenței spirituale a Bisericii asupra Patriei noastre. Știm ce rol uriaș a jucat Biserica în eliberarea Rusiei de forțele străine. Știm că Biserica a fost cea care a inspirat soldații în bătăliile istorice, în urma cărora Patria a rămas suverană și liberă. Știm cum s-au rugat sfinții pentru țară, pentru armată, pentru Marele Duce și apoi pentru țar.

Și astăzi a venit vremea când ar trebui să ne rugăm în mod special pentru Patria noastră, pentru președintele nostru – ce diferență face ceea ce se numește șeful statului! — pentru armata noastră. Astfel încât țara să aibă puterea de a-și menține adevărata independență față de cele mai puternice forțe care domină cea mai mare parte a lumii de astăzi.

Rusia are o cale istorică specială. Când totul este sigur, calm, ne gândim cumva puțin la asta; dar când vin vremuri tulburătoare, începi să fii deosebit de conștient de misiunea fatidică mondială a Rusiei. Așa a fost și în antichitate, iar astăzi această misiune specială se întoarce și se sprijină pe umerii poporului nostru.

Astăzi ne-am rugat Sfântului Mare Duce Daniel și tatălui său, Marele Duce Alexandru Nevski, care în poziția lor a combinat atât funcția de șef al statului, cât și de șef al armatei. Dar cât de greu a fost! La urma urmei, unde există o armată, există o sabie, iar unde există o sabie, există moarte. Și ce putere duhovnicească era necesar să avem, cum era necesar să realizăm responsabilitatea morală și spirituală de a rămâne un om sfânt, conducând țara și armata și având o sabie la șold! Marii Duci Alexandru Nevski și Daniel al Moscovei, de care ne amintim astăzi, au reușit să îmbine această misiune politică și militară cu sfințenia. Și, la urma urmei, poate, o astfel de combinație este garanția că țara cu o astfel de conducere nu va comite niciodată crime de război. Pentru că dacă în fruntea Patriei, în fruntea armatei se află un om sfânt și, poate, nu un sfânt, ci un credincios, ortodox, botezat, conștient de responsabilitatea sa în fața lui Dumnezeu, a Bisericii, a țării, atunci țara are garanția împotriva oricărui fel de aventuri militare, țara poate fi sigură că sabia de la șold va fi scoasă din teacă numai atunci când este justificată moral, moral și chiar spiritual”, a conchis Kirill.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.