Kiwi a devenit primul fruct proaspăt care primește o certificare de sănătate recunoscută oficial de Uniunea Europeană. Astfel, producătorii și supermarketurile vor putea menționa pe ambalaje și în reclame beneficiile acestui fruct pentru tranzitul intestinal.
Conform noilor reglementări, afirmația autorizată este: „Consumul de kiwi contribuie la funcția intestinală normală prin creșterea frecvenței scaunelor”, dacă porția zilnică este de cel puțin 200 g – adică aproximativ două fructe.
Decizia a fost luată după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a analizat cererea depusă în 2018 de compania neozeelandeză Zespri, cel mai mare distribuitor de kiwi din lume.
Afirmația a fost susținută de 19 studii științifice, care au demonstrat efectul benefic al consumului de kiwi verde asupra tranzitului intestinal, datorat în principal conținutului ridicat de fibre (circa 6 g la două fructe).
Totuși, specialiștii atrag atenția că kiwi nu trebuie considerat un medicament și nu poate înlocui o dietă echilibrată. Într-un regim alimentar sănătos, fructul poate ajuta la reducerea constipației și balonării, dar și la aportul de vitamine și minerale importante: vitamina C, vitamina E și potasiu.
Aceasta este prima mențiune oficială de sănătate pentru un fruct proaspăt, deschizând calea și pentru alte produse similare care ar putea solicita certificări în viitor.































Comentează