Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a oferit mai multe decoraţii importante cu ocazia Zilei Limbii Române

obiectiv.info
Klaus Iohannis

Alocuţiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută cu prilejul ceremoniei de decorare a unor profesori de limba și literatura română, cu ocazia Zilei Limbii Române

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 31 august a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuţiune cu prilejul ceremoniei de decorare a unor profesori de limba și literatura română, cu ocazia Zilei Limbii Române.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Distinși profesori,

Domnule Ministru,

Stimaţi invitaţi,

Doamnelor și domnilor,

De Ziua Limbii Române, celebrăm împreună esenţa spiritului şi a identităţii româneşti, liantul care ne conectează, dincolo de graniţe, pe toţi cei care simţim şi vorbim româneşte. Este o sărbătoare a tuturor – indiferent de religie sau de apartenență etnică - români din ţară și din afara granițelor, cetățeni ai Republicii Moldova, care, tot astăzi, sărbătoresc «Limba noastră». Acesta este numitorul comun al identităţii noastre şi unul dintre cele mai importante daruri pe care le putem transmite generaţiilor următoare.

De aceea, distinşi profesori, dați-mi voie să vă felicit şi să vă mulţumesc pentru contribuția dumneavoastră la formarea intelectuală şi civică a tinerelor generaţii şi la dezvoltarea societăţii româneşti, prin cultivarea limbii române.

Vă felicit, de asemenea, pentru profesionalismul şi dăruirea demonstrate în actul educaţional şi în viaţa comunităţii în care vă derulaţi activitatea.

În contextul unei lumi interconectate permanent, al globalizării și digitalizării, această profesie aduce cu sine noi provocări. Profilul noilor generaţii de elevi se schimbă, iar capacitatea profesorilor de a-și îndeplini misiunea trebuie să se adapteze acestor evoluţii.

Rolul profesorilor de limba română devine astfel acela de păstrător al identității naționale, într-un context dinamic, aflat într-o rapidă și permanentă schimbare.

Sunt bucuros că am ocazia să recunosc meritele unor dascăli cu vocaţie, care se remarcă prin dăruirea faţă de profesia didactică şi faţă de comunitate, precum şi prin exemplul pe care îl oferiți tinerilor.

Rezultatele dumneavoastră sunt excepționale - fie la concursuri și olimpiade școlare de limba și literatura română, fie în motivarea elevilor în parcursul educațional către devenirea lor ca membri activi în societate.

Acestea reprezintă însă numai o parte din contribuția dumneavoastră la dezvoltarea domeniului. Nu pot să nu remarc atât meritele deosebite în activitatea de la catedră, cât şi implicarea în proiecte şi activităţi de cercetare, cu caracter social sau de promovare şi păstrare a limbii române în ţară şi în afara graniţelor.

În afară de dimensiunea simbolică şi identitară, activitatea dumneavoastră are şi o componentă extrem de importantă şi pragmatică – aceea de a asigura utilizarea corectă a limbii române.

Sunt încrezător că vă veți continua activitatea cu aceeași dăruire și determinare şi vă doresc mult succes!

Vă propun să transmitem împreună un «La mulţi ani!» tuturor celor care simt şi vorbesc româneşte, indiferent de locul în care se află!

Vă mulțumesc!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.