Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a promulgat legea privind diminuarea risipei alimentare

mancare

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind diminuarea risipei alimentare.

Pe 18 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat această lege, în calitate de for decizional.

Potrivit actului normativ, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar.

Citește și: A fost promulgată legea care stabileşte că valoarea tichetului de masă nu poate depăşi 15 lei

"În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înţelege situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare", prevede legea.

Aceste măsuri, conform ierarhiei de prevenire a generării deşeurilor alimentare, sunt:

* măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea, ajungând până la consumatorul final, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare;

* măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, conform legislaţiei în vigoare;

* măsuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către entităţi, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a înregistrării la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu obligaţia respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului, precum şi la etichetarea corespunzătoare;

Direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, provenite din donaţii sau sponsorizări se face către operatorii din sectorul agroalimentar prevăzuţi în lege, acestora fiindu-le interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.

Asociaţiile şi fundaţiile care funcţionează în baza Ordonanţei Guvernului 26/2000, precum şi întreprinderile sociale care funcţionează în baza Legii 219/2015, care devin operatori în sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale.

Încălcarea prevederilor acestei legi constituie contravenţie, dacă nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 6.000 de lei, anunță Agerpres.

Şeful statului a semnat miercuri şi decretele privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România şi a Legii privind modificarea articolului 109 alineatul 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.