Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a promulgat Legea privind exproprierile în scopul lucrărilor de ecologizare a depozitelor de deșeuri

deseuri

Președintele Klaus Iohannis a promulgat modificarea Legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local prin care sunt incluse lucrările de închidere şi ecologizare a depozitelor de deşeuri în urma hotărârilor CJUE, anunță MEDIAFAX.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local.

Articolul 1, alineatul (1) al legii este modificat prin introducerea unor noi obiective de interes care intră în cadrul juridic pentru luarea măsurilor necesare executării, printre care: "lucrările de închidere şi ecologizare a depozitelor de deşeuri, efectuate de stat prin autorităţile publice centrale, ca urmare a stabilirii în sarcina acestuia de măsuri, în baza unor hotărâri ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)".

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Decizie atomică a CCR

Statul, ca expropriator, va fi reprezentat de Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, pentru lucrări de închidere şi ecologizare a depozitelor de deşeuri.

Totodată, este introdus și un nou alineat prin care proiectele de investiţii strategice se definesc ca fiind acele proiecte realizate în domeniile prevăzute la alineatul (1) şi care au o valoare mai mare de 50 milioane de euro. Proiectele de investiţii strategice se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

De asemenea, sunt declarate de utilitate publică și următoarele lucrări: "lucrări de reconfigurare a parcelelor în vederea dezvoltării urbanistice a terenurilor agricole în cazul în care nu se obţine acordul proprietarilor pentru schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic cu modificarea geometriei poziţionării şi suprafeţei parcelei; lucrările din proiectele de investiţii strategice, precum şi din cele realizate în parteneriat public-privat aferente obiectivelor de interes naţional, judeţean sau local stabilite în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat, cu modificările şi completările ulterioare".

Citește și: Gabriela Firea aruncă bomba: Analizez și o candidatură independentă de PSD la prezidențiale

Articolul 2, alineatul (2) al legii se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Expropriator este statul român pentru obiectivele de interes naţional, inclusiv pentru obiectivele de investiţii strategice şi cele realizate în parteneriat public-privat de interes naţional”.

De asemenea, mai este introdus un alineat care prevede că "expropriatori sunt judeţele pentru obiectivele de interes judeţean, inclusiv pentru obiectivele de investiţii în parteneriat public-privat ale administraţiei publice locale judeţene, iar municipiile, oraşele şi comunele pentru obiectivele de interes local, inclusiv pentru obiectivele de investiţii în parteneriat public-privat ale administraţiei publice locale”.

Citește și: Dezvăluirea momentului! Pe mâinile cui a ajuns afacerea cu care s-a îmbogățit Dan Barna din bani publici

Lucrările se monitorizează de către autoritatea publică centrală pe o perioadă de 5 ani, de la data recepţiei acestuia şi ulterior de către consiliul judeţean pe a cărei rază teritorială se află imobilul expropriat. Imobilul expropriat trece din domeniul public al statului, în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale, pe a cărui rază teritorială se află acesta, odată cu preluarea, de către consiliul judeţean, a obligaţiei de monitorizare a lucrărilor.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, și decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație şi de creștere în sectorul avicol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.