Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege importantă

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea actului normativ pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a contestat la CCR acest proiect de lege care se referea, printre altele, şi la incompatibilităţi, Curtea admiţând sesizarea depusă de şeful statului.

Citeşte şi: Dan Șova a ieșit de la ”beciul domnesc”: Ce întrebări incomode i-au pus ziariștii

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, motivele sesizării lui Iohannis vizau aspecte de neconstituţionalitate constând, pe de o parte, în încălcarea normelor constituţionale referitoare la domeniul rezervat legii organice, iar, pe de altă parte, a celor referitoare la competenţa legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare, prin nerespectarea dispoziţiilor prevederilor Constituţiei.

În sesizare se preciza că actul normativ a fost respins de Senat şi adoptat de Camera Deputaţilor, care a modificat forma iniţiatorului prin amendarea dispoziţiilor art. 10 alin. (8) şi instituirea acestora ca norme derogatorii de la prevederile art. 37 şi art. 92 ale Legii administraţiei publice locale 215/ 2001.

Citește și: Traian Băsescu este TERMINAT: Judecătorii au decis în cazul unui dosar de-al său

Totodată, se mai arăta că, ulterior adoptării legii de către Camera Deputaţilor, pe 14 iulie 2014, fostul preşedinte Traian Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii pe motiv că prevederile articolului unic pct. 2 vin în contradicţie cu dispoziţiile privind respectarea regimului incompatibilităţilor şi conflictelor de interese reglementat în Legea 161/ 2003, fiind adoptată în aceeaşi formă.

Preşedintele Iohannis spunea că, potrivit Constituţiei, organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general al autonomiei locale se reglementează prin lege organică.

Citeşte şi: Cioloș pregătește noi negocieri cu partidele

Legea a fost întoarsă la Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii. Şeful statului a semnat vineri şi decretele pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 26/2015 pentru completarea art. 12 din OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice şi pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 38/2015 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, conform Agerpres.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.