Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, anunț major și decizii despre cel mai important sistem al României

iohannis birou semneaza

Klaus Iohannis vrea să-și pună serios amprenta, în mandatul de președinte, asupra celui mai important sistem al României, cel al educației. În acest sens, Administrația Prezidențială a lansat o dezbatere publică egida „Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România educată”, iar invitația a fost lansată către orice entitate care dorește să se implice în reforma educației.

”Din 1989 și până acum, niciuna dintre marile reforme necesare, promise sau începute nu a fost dusă până la capăt în mod efectiv. Au lipsit direcțiile majore, asumate la nivelul întregii societăţi. Reforma educației, deși clamată de toate guvernele, a fost inconsecventă, profund marcată de schimbările politice, considerentele electorale sau dorința individuală de afirmare a celor care au deținut puterea deciziei. Au lipsit coerența, continuitatea și responsabilitatea pe termen lung.

Citește și: Barroso dă cu ”barosul”: DEZVĂLUIRI despre celebrul moment din 2012 cu Ponta și Băsescu

Intrarea României în cel de-al doilea secol de existenţă ca stat modern şi unitar, în 2018, reprezintă un moment cheie, un moment de bilanţ. Avem datoria să lăsăm generaţiilor tinere o fundaţie solidă, pe care să continue construcţia către România educată.

Acest demers trebuie să pornească de jos în sus, de la cei implicaţi direct în sistem către decidenţi; trebuie să se bazeze pe o viziune coerentă asupra educației, pe un proiect de țară solid, construit pe valoare și stabilitate și ținut departe de politizare, oportunism sau schimbări conjuncturale.”, spune Klaus Iohannis.

Citește și: Imagini ȘOCANTE: Doi tineri au căzut pe linia de metrou la Piața Unirii! S-au salvat în ultima clipă

Președintele e de părere că România lucrului bine făcut nu trebuie supusă presiunilor de timp. El consideră că rolul Preşedintelui şi al Administraţiei Prezidenţiale în acest context va fi acela de integrator al datelor și studiilor despre starea sistemului și provocările sociale viitoare, și de mediator între societate și factorii de decizie, între experți și practicieni, între cei care asigură managementul procesului educațional și cei care administrează instituțiile de învățământ.

”Prefer să gândim de două ori, dar să reformăm o singură dată.

Scopul acestui prim an de dezbateri este cât se poate de concret: conturarea unei viziuni şi a unor obiective de ţară, care să ofere stabilitate şi predictibilitate pentru România Educată.

Citește și: Motivul pentru care NU TREBUIE să circuli niciodată cu rezervorul aproape gol: Iată ce se întâmplă

Proiectul de ţară pentru educaţie şi cercetare se va derula pe parcursul a aproape trei ani: 2016, 2017 și 2018. Într-o primă etapă, vom prelua, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, viziunea societăţii pentru a o transforma într-o viziune națională, unitară, integrată și în obiective strategice de țară pentru perioada 2018-2030. Apoi, în cea de-a doua etapă, vom contura strategia națională pentru educație și cercetare şi planurile operaţionale aferente, pornind evident de la viziunea și obiectivele asumate anterior. La finalul acestui proces, în 2018, vom sprijini un ansamblu de politici și un model de guvernanță în educație și cercetare.”, a explicat șeful statului, care în trecut a fost profesor și inspector școlar, iar soția sa este, și acum, cadru didactic la Sibiu.

Președintele spune că noul proiect își propune utilizarea unei serii de instrumente specifice amplelor consultări publice, precum un instrument de consultare online, dezbateri regionale, evenimente organizate de către cei interesaţi şi probabil şi instrumente profesioniste de sondare a opiniei publice.

Citește și: CIA a declasificat o serie de documente care zguduie omenirea / DOCUMENTE + FOTO

”Ne dorim un concept modern, însă şi flexibil, în funcţie de dorinţa de implicare a publicului.

După cum am mai spus, sistemul de educație și cercetare a fost permanent subfinanțat, supus experimentelor reformatoare, deprofesionalizat și demotivat. Mitul Meșterului Manole, al construcției începute, dar schimbată cu fiecare ciclu electoral sau ministru, a devenit o constantă pentru educație.

Încrederea trebuie recâștigată, demersul nu pornește de la un cec în alb. Oamenii au obosit, nu mai știu care este finalitatea activității lor, nu mai văd scopul din spatele fiecărei acțiuni.”, a adăugat Iohannis.

Citește și: Te-ai întrebat de ce nu se poate trage cu arma sub apă? Iată răspunsul în acest VIDEO ȘOCANT

În noul proiect pe termen mediu, românii din străinătate au și ei o implicație majora.

”Diaspora reprezintă o parte importantă din România, de aceea implicarea sa în dezbaterea naţională cu privire la educaţie şi cercetare este esențială. România trebuie să fie o țară în care cei plecaţi să îşi dorească să revină, iar cei rămași îşi doresc să o dezvolte.

Mesajul către diaspora este că îi apreciem, îi ascultăm, ne dorim să îi implicăm și recunoaștem rolul important pe care sperăm să îl joace în conturarea viitorului României.”, e de părere Klaus Iohannis.

Citește și: Raluca Prună a pus ochii pe ”fortăreața” pușcăriașilor de lux: Decizia ministrului e deja istorie

În plus, cadrele didactice vor fi în centrul noii modificări propuse.

”Este nevoie de un sistem de formare a profesorilor care să îi pregătească pentru realităţile actuale din sistem, pentru copiii din bănci care au personalități și atitudini diferite, reflectând diversitatea și provocările societății actuale. Debirocratizarea activității didactice, flexibilizarea procesului, dezvoltarea metodelor și instrumentelor pedagogice, modernizarea curriculară și creșterea autonomiei decizionale sunt la fel de importante.

Atractivitatea profesiei didactice depinde și de recâştigarea prestigiului profesional, de recunoaşterea acestuia nu doar la nivel declarativ, ci prin măsuri concrete cum ar fi de exemplu stimularea salarială, oportunitățile de dezvoltare și formare continuă, accesul la resurse didactice moderne. Promovarea trebuie bazată pe criterii de calitate, iar formarea inițială trebuie să fie una solidă, responsabilă, care pune accent pe dezvoltarea competențelor psiho-pedagogice.”, a ținut să precizeze prședintele.

Citește și: România dă o mega-lovitură economică: Petrolul din Iran ajunge la Petrotel

Iohannis consideră că nu se va afla în aceeași situația ca celălalt președinte de dreapta al României democrate, Emil Constantinescu, cel care a spus că a fost înfrânt de sistem.

”În primul rând nu consider că mă aflu într-o luptă cu sistemul în care apar și învingători și învinși. O să fiu cât se poate de direct: dacă nu modernizăm educația și cercetarea din România pierdem cu toții. Nu înseamnă că va fi ușor sau că soluțiile sunt simple. Din contră, problemele sunt complexe, interesele sunt multiple și efortul va fi considerabil.

Ați întrebat care ar fi idealul care ar putea să motiveze schimbarea... Cred că diferă de la om la om. Pentru mine idealul constă în onorarea încrederii celor care se implică în dezbatere şi o evaluare finală care să concluzioneze că ne-am ţinut de cuvânt pe termen mediu şi lung. Schimbările profunde se realizează treptat. Anul acesta vă invit să plecăm la drum împreună pentru o Românie educată.”, a spus Klaus Iohannis pentru marketwatch.ro

Citește și: Victor Ponta și Dan Șova, înfrângere majoră la ÎCCJ: Anunțul venit de la magistrați

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.