Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, către salvatorii români din Turcia: 'Dezastre naturale vor continua să se producă, trebuie să fim pregătiți' (video)

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de decorare a militarilor, pompierilor, medicilor, asistenților și voluntarilor care au participat la misiunea internațională umanitară din Turcia, că ne confruntăm din ce în ce mai frecvent cu fenomene meteo extreme și dezastrele naturale vor continua să se producă, astfel că trebuie să fim cât mai bine pregătiți.

Discursul integral al șefului statului:

„Îmi face plăcere să găzduiesc astăzi evenimentul care marchează 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Am dorit ca anul acesta, în semn de recunoaștere a eforturilor făcute, să vă invit aici pe dumneavoastră, militarii, pompierii, medicii, asistenții și voluntarii care ați participat la misiunea internațională umanitară din Turcia.

Protecția civilă reprezintă o componentă deosebit de importantă a securității naționale, iar în ultimul deceniu statul român a făcut eforturi semnificative pentru a achiziționa echipamente moderne și a asigura instruirea la cele mai înalte standarde a celor care lucrează în acest domeniu.

Rezultatele au fost pe măsură, profesionalismul salvatorilor români fiind recunoscut și apreciat inclusiv pe plan internațional, atunci când au fost implicați în sprijinul altor state afectate.

Acum doar câteva săptămâni, o tragedie de proporții catastrofice a avut loc în Turcia, unde un cutremur devastator a distrus orașe întregi și a răpit zeci de mii de vieți. Dumneavoastră, cei prezenți astăzi aici, sunteți cei care v-ați mobilizat în mod exemplar și, fără ezitare, ați mers în ajutorul poporului turc, pentru a contribui la una dintre cele mai nobile misiuni - salvarea de vieți omenești.

Sarcina pe care ați avut-o nu a fost deloc ușoară. V-ați pus propriile vieți în pericol, lucrând neîncetat și contra cronometru, având în suflet speranța că sub dărâmături veți găsi supraviețuitori, o inimă care încă mai bate sau o voce care să vă răspundă.

Rezultatele misiunii dumneavoastră sunt neprețuite și, pentru aceasta, aveți toată considerația noastră.

Totodată, mă bucur că întreaga echipă s-a întors acasă cu bine și în siguranță. Ați dat dovadă de înalt profesionalism, adaptabilitate, dedicare și putere extraordinară.

Sunteți veritabile modele de solidaritate, altruism și empatie și, de aceea, vă transmit, în numele tuturor românilor, întreaga noastră apreciere și respectul pentru curajul și devotamentul dumneavoastră dovedite în fiecare activitate la care participați, precum și pentru tot sprijinul pe care îl acordați cetățenilor în cele mai dificile momente. Românii se simt în siguranță pentru că le sunteți aproape!

Doamnelor și domnilor,

Ziua Protecției Civile ne oferă un bun prilej pentru a sublinia rolul fundamental pe care îl are un mecanism solid de prevenire și gestionare a situațiilor de criză. Catastrofa umanitară provocată de seismul din Turcia ne-a arătat, încă o dată, cât de vulnerabili suntem în fața forțelor naturii.

Gradul de reziliență al populației, al infrastructurii și al instituțiilor statului va face diferența în cazul unui dezastru. Numărul victimelor, pierderile de vieți omenești și amploarea distrugerilor în urma unei calamități sunt invers proporționale cu nivelul de pregătire. Cu alte cuvinte, putem limita semnificativ efectele negative dacă reușim să creștem capacitatea noastră de anticipare și de reacție coordonată.

Prin investiții solide în prevenire și gestionare, în instruirea autorităților și informarea populației, ca și în consolidarea cooperării dintre autorități și societate civilă, vom face față mult mai ușor situațiilor dificile.

Ne confruntăm din ce în ce mai frecvent cu fenomene meteo extreme din cauza schimbărilor climatice și este important să conștientizăm că dezastrele naturale vor continua să se producă. Astfel, trebuie să fim cât mai bine pregătiți, pentru ca efectele acestora să fie resimțite cât mai puțin de către populație. Infrastructura noastră trebuie să fie cât mai rezistentă, iar cetățenii să fie bine informați și pregătiți pentru a putea acționa cu calm în astfel de situații.

Vom continua să investim în acest domeniu, înțelegând că este mult mai simplu să prevenim decât să reconstruim.

Nu putem însă gestiona eficient situațiile de criză decât dacă vom lucra umăr la umăr, autorități, societate civilă, cetățeni. Cuvântul-cheie este cooperarea. Avem nevoie, așadar, de un parteneriat solid și loial pentru a putea face față tuturor provocărilor.

În final, prin intermediul dumneavoastră, doresc să le mulțumesc tuturor celor care fac parte din aparatul protecției civile din România pentru modul în care ajută cetățenii de fiecare dată când aceștia se află în pericol și pentru că le readuc speranța celor afectați, în fiecare misiune pe care o efectuează.

Vă doresc succes în continuare, multă sănătate și putere de muncă!

La mulți ani!”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.