Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, despre discursul lui Liviu Dragnea: 'Arată clar, răspicat, pe față, că PSD a ajuns un partid antieuropean, anti-justiție, anti-investiții'

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a oferit mai multe răspunsuri jurnaliștilor, după o întâlnire cu premianții competiției 'Civic Avengers'.

Iată cum a decurs dialogul:

Jurnalist: Voiam să vă întreb, în primul rând, dacă ați văzut și ați analizat discursul lui Liviu Dragnea de la ședința Consiliului Național al PSD, inclusiv acuzațiile pe care vi le aduce dumneavoastră și doamnei Iohannis, mai ales dumneavoastră că, deși spuneți că sunteți un apărător al justiției, totuși doamna Iohannis nu s-a prezentat până acum în fața procurorilor.

Președintele României, Klaus Iohannis: Acest discurs permite doar concluzii triste, triste mai ales pentru PSD, dar triste și pentru România. Acest discurs arată clar, răspicat, pe față, că PSD, sub Dragnea, a ajuns un partid antieuropean, anti-justiție, anti-investiții, anti-afaceri. Este trist, este foarte trist, fiindcă, pe de altă parte, toate sondajele și toate discuțiile ne arată că românii sunt proeuropeni, sunt oameni care vor locuri de muncă, românii își doresc o justiție dreaptă, românii își doresc foarte mult un stat de drept.

Citește și: Dezvăluiri despre ultima ședință a CSAT. Eugen Teodorovici spune ce se va întâmpla cu bugetul serviciilor de informații în 2019

Iată că PSD, sub Dragnea, a ajuns în opoziție cu românii. Este un rezultat care trebuie să ne dea foarte mult de gândit și care, cu siguranță, nu numai pe mine m-a întristat. Faptul că România, în anul 2018, a ajuns, din nefericire, să discute public dacă să dăm, să nu dăm, grațiere pentru politicieni, infractori, corupți este ceva inimaginabil. La 29 de ani după Revoluție, când la Revoluție am luptat tocmai pentru drepturile noastre, pentru libertățile noastre, pentru un stat de drept, pentru o democrație în stil european, arată că acest partid nu este pe calea pe care și-o doresc majoritatea românilor pentru România.

Jurnalist: Și pentru că respectați acest stat de drept, doamna Carmen Iohannis va merge până la urmă la audierile de la Parchetul General?

Președintele României, Klaus Iohannis: Bineînțeles, nu avem nimic de ascuns. Aceste speculații sunt total fără niciun suport.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați transmis un mesaj public, prin care vreți să participați la ședințele de guvern. La scurt timp, a venit și un răspuns din partea Guvernului, un răspuns care nu pare atât de deschis ca dumneavoastră să participați la aceste ședințe. Ce veți face?

Președintele României, Klaus Iohannis: Da, o să merg. Vedeți că doamna Prim-ministru, la trei sau chiar patru discursuri publice, a avut mesaje de pace, m-a invitat să colaborăm și acum sunt dispus să colaborăm, fiindcă este o chestiune extrem de importantă. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene este o chestiune foarte complicată, foarte grea, și vrem să facem față. Și am declarat că suntem pregătiți, dar ca să rămânem pregătiți și să avem și rezultate trebuie să discutăm aceste lucruri. De exemplu, o speță care acum arde, acum este urgentă și am cerut, probabil știți, să fie inclus urgent pe ordinea de zi a Parlamentului (n.r. a Guvernului) este Brexit. Există un risc real să avem un Brexit fără acord și, în acel caz, câteva sute de mii de români rămân cumva cu un statut incert. Aceste lucruri trebuie discutate. Nu putem să stăm să le discutăm după sărbătorile de iarnă. Iată că sunt atâtea argumente și, sincer, nu cred că mă refuză doamna Prim-ministru dacă merg să discutăm împreună, în Guvern, chestiuni care țin de România, care țin de români.

Jurnalist: Domnule Președinte, ați declarat că atât dumneavoastră, cât și alte persoane v-ați gândit ca țara noastră să fie republică prezidențială. Ne puteți explica?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu, eu am spus că m-am gândit, cum și alții s-au gândit, cum putem să facem să fie cea mai bună arhitectură pentru România, dar asta este o discuție pur teoretică la momentul acesta. Noi avem o Constituție, cu toții o respectăm, și această Constituție ne spune cum funcționează România. Până când ne clarificăm ce dorim de fapt, asta e Constituția, cu asta trăim.

Jurnalist: Chiar vream să vă întreb dacă mergeți la ședința de guvern chiar dacă nu vă invită premierul și dacă nu sunt pe ordinea de zi cele trei teme prevăzute în art. 87 din Constituție, adică ordine publică, apărare...

Președintele României, Klaus Iohannis: Vedeți, tocmai aici este o problemă care nu a fost chiar bine înțeleasă de persoanele care au ajutat-o, ca să zic așa, pe doamna Prim-ministru să-mi scrie un răspuns. S-au cam grăbit.

Una la mână, legislația în vigoare, și sunt mai multe acte normative care statuează clar, fără echivoc, că este nevoie de transparență în actul decizional – deci, lucrurile trebuie publicate nu cu 24 de ore înainte, cum se spune acolo, ci cu mult înainte, pentru a fi luat act de ele.

Există însă - și aici este o problemă - acea agendă ocultă a Guvernului, ei spun ordinea de zi suplimentară, care este foarte discutabilă. Acea agendă, cu siguranță, nu respectă rigorile legii, fiindcă nu poți să vii în ședința de Guvern cu un act care nu a fost supus în niciun fel dezbaterii, deci într-o procedură total netransparentă.

Și, în fine, există a treia categorie de acte care pot fi pe agenda Guvernului, acte care figurează la capitolul „confidențial". Din varii motive nu pot fi făcute publice. Or, pe site-ul Guvernului acestea evident că nu vor putea să apară. Deci, e clar, Guvernul este obligat să-mi trimită întreaga agendă mie, Președintelui României. Nu mă trimite doamna Prim-ministru să citesc eu site-ul Guvernului, care site – ce să zic – de multe ori, pe site a apărut ceva și în ședința de Guvern s-a discutat altceva, ca să ne amintim doar de nefericita Ordonanță 13, care nu a fost publicată în absolut niciun fel.

Iar dacă se încadrează sau nu se încadrează la art. 87, ei, căderea de a stabili acest lucru este la Președinte și nu la Prim-ministru. Deci, cred că aici trebuie judecate foarte bine lucrurile și cred că o să înțeleagă în final toată lumea că este absolut obligatoriu ca întreaga agendă să îmi fie trimisă de fiecare dată când se pregătește o ședință de Guvern, fiindcă numai eu am căderea să apreciez dacă acte care sunt prevăzute acolo cad în zona care este explicit descrisă de art. 87.

Iar dacă ne uităm în urmă, ce s-a mai întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere. Se discută despre ea!

Ultima dată când s-a dat o astfel de ordonanță, am avut aproape o revoluție - deci, o problemă majoră de ordine publică. Or, nu poate doamna Prim-ministru sau cineva din guvern să-mi spună că nu pot să particip, dacă se discută amnistia și grațierea, dacă după aceea este posibil să avem chestiuni de ordine publică.

Asta nu este incitare, ce vă spun acum; asta este o concluzie din ceea ce am avut data trecută când un astfel de act normativ a fost promovat pe agenda ocultă a Guvernului Grindeanu de la momentul respectiv.

Deci, haideți să fim oameni responsabili și oameni serioși și să luăm lucrurile așa cum trebuie luate pentru binele României, nu pentru binele unora și altora care au impresia că putem să mergem înapoi, în perioada partidului-stat. Nu putem să mergem înapoi în perioada partidului-stat!

Jurnalist: Deci joi veți merge la ședința de guvern, sau intenționați să mergeți de-acum încolo la fiecare ședință de guvern?

Președintele României,  Klaus Iohannis: O să merg la ședințele de guvern, fiindcă Președinția nu se termină nici după Crăciun, nici după Anul Nou. Abia începe, și probleme vor fi tot timpul de rezolvat și de discutat. După cum am văzut și ultima dată la Consiliul European, la care am participat joi și vineri, problemele și acolo apar foarte repede, trebuie discutate foarte repede. Și chiar îmi imaginez că se bucură și membrii Guvernului dacă merg eu personal să le explic ce s-a discutat acum trei zile la Consiliul European, cum s-au discutat problemele legate de Brexit, și cred că în final o să înțeleagă toată lumea că fac acest gest pentru a permite rezolvarea unor probleme urgente pentru România și evitarea unor erori grave care ar induce o situație total nedorită și o criză politică fără precedent.

Jurnalist: Ați primit răspuns la solicitarea dumneavoastră de suplimentare a ordinii de zi cu situația românilor din Marea Britanie?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu. Probabil se lucrează încă la răspuns sau primesc mâine răspunsul, în marja ședinței CSAT. Mâine avem CSAT pentru a continua pe ordinea de zi.

Jurnalist: Ați primit vreodată agenda de lucru a Guvernului, până acum?

Președintele României, Klaus Iohannis: Păi tocmai, că n-am primit-o. De aceea m-am adresat în scris doamnei Prim-ministru, ca să corectăm această deficiență.

Jurnalist: Domnule Președinte, credeți că prin prezența dumneavoastră, și prezidarea acestor ședințe de Guvern, puteți să blocați anumite acte normative?

Președintele României, Klaus Iohannis: Da, eu cred că prezența mea acolo ajută la luarea unor decizii poate mai bune decât fără mine, în această situație, repet, foarte specifică, foarte specială, când se discută, pe de-o parte, de o ordonanță pe amnistie și grațiere, pe de altă parte, este nevoie de o discuție pe Președinție, pe Brexit, pe românii care așteaptă o soluție de la Guvernul României.

Jurnalist: Domnule Președinte, din cadrul PSD, unii lideri spun că o eventuală ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere se dă, nu se discută. Ce veți face în eventualitatea trecerii prin Guvern a unei astfel de ordonanțe de urgență?

Jurnalist: Și cum vedeți și protestele care ar putea să apară, domnule Președinte?

Președintele României, Klaus Iohannis: Asta o să vedeți atunci. Dar nu cred că se va da o astfel de ordonanță. Chiar cred că mai există oameni responsabili și chiar cred că lucrurile nu vor deraia. Fiindcă dacă apare o astfel de ordonanță pe amnistie și grațiere, ar fi un derapaj groaznic de la democrație.

Jurnalist: Și ar putea apărea și proteste, pentru că vă întrebam despre acest lucru: cum vedeți aceste manifestări ale oamenilor care nu-și doresc această ordonanță privind amnistia și grațierea? Le încurajați sau nu?

Președintele României, Klaus Iohannis: În această etapă, nu doresc să discutăm despre a încuraja sau a nu descuraja o manifestare a unei anumite atitudini. Acum, vorbim despre a face lucrurile care trebuie făcute și evitat lucrurile care nu trebuie făcute.

Jurnalist: Și aveți și varianta referendumului. Ne puteți spune, ca un orizont de timp, având în vedere și discuțiile pe care...

Președintele României, Klaus Iohannis: Asta rămâne în discuție. Rămâne în discuție. Nu putem să organizăm un referendum în perioada sărbătorilor de iarnă.

Jurnalist: Domnule Președinte, dacă o să-mi permiteți o să insist cu republica prezidențială. Spuneți-mi, dumneavoastră, personal, v-ați dori ca țara noastră să fie republică prezidențială?

Președintele României, Klaus Iohannis: Eu personal îmi doresc ca la un moment dat să avem o discuție așezată, calmă, bine informată, despre cum ne gândim că am putea să reluăm dezbaterea pe arhitectura statului. Chiar dacă aș avea o opinie, nu cred că ar fi bine, tocmai pentru acea dezbatere, s-o spun acum, în această seară, de aici.

Jurnalist: Mâine, la CSAT, veți discuta cu Premierul Viorica Dăncilă inclusiv despre această ordonanță privind amnistia și grațierea sau veți discuta inclusiv despre remanierile care au rămas, așa, în aer, de-atunci?

Președintele României,  Klaus Iohannis: Deci mâine la CSAT vom discuta agenda CSAT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.