Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, despre extinderea UE în 2030: 'Este complet nerealist să avansăm acum astfel de termene și cine o face nu știu de ce o face'

captura video
iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, după reuniunea informală a Consiliului European, că nu s-a discutat despre extinderea UE. Întrebat dacă anul 2030 rămâne realist pentru extinderea UE, Klaus Iohannis a răspuns: „Sincer? Este complet nerealist să avansăm acum astfel de termene și cine o face nu știu de ce o face”.

„Astăzi nu s-a discutat despre chestiuni legate de UE, dar, sigur, pe holuri am discutat și despre extinderea UE, iar mâine, la ședința informală a Consiliului, vom aborda ceea ce numește agenda strategică, adică ce chestiuni importante vom aborda în anii care urmează, printre care și extinderea. Dacă se va face un pas hotărât în ceea ce privește Ucraina sau Republica Moldova nu se va decide mâine. Mâine este o ședință informală, fără decizii. Sunt discuții care vor duce la o agendă strategică. Comisia trebuie să vină cu o propunere și până la finalul anului Comisia va veni cu concluzii care să propună dacă să înceapă sau să nu înceapă negocierile de aderare. (...) Pentru mine personal și pentru România, evident, că este important ca Ucraina și Rep. Moldova să facă pași rapizi spre integrarea europeană. (...) Trebuie să fim corecți și față de cei din Balcanii de Vest care vor să adere la UE și să vedem cum le dăm și lor șanse reale, fiindcă anumite procese de aderare se întind cam prea mult. Sunt state în Balcani care așteaptă de decenii să facă următorul pas și mie personal mi se pare că aici trebuie să ne mișcăm mai bine”, a spus președintele.

Întrebat dacă anul 2030 rămâne realist pentru extinderea UE, Klaus Iohannis a răspuns: „Sincer? Este complet nerealist să avansăm acum astfel de termene și cine o face nu știu de ce o face”.

Joi și vineri, în orașul spaniol Granada se desfășoară al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene și o reuniune a Consiliului European. Liderii Uniunii Europene vor discuta și despre reforma blocului format din 27 de națiuni. Este vorba despre lansarea unui lung proces de pregătire privind extinderea UE. Termenul limită privind pregătirea UE ar putea fi 2030.

Pe lista cu țări care doresc să intre în UE sunt Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Turcia, Kosovo și Georgia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.