Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, discuţii cruciale cu liderii UE - Paşaportul special pentru vaccinaţi, subiect fierbinte

Klaus Iohannis videoconferință

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi, 21 ianuarie, de la ora 19.00, la o videoconferință cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

Videoconferinţa liderilor UE vine în contextul dezbaterilor pe tema posibilei introduceri a unui paşaport special pentru persoanele vaccinate anti-COVID. Ideea are tot mai mulţi adepţi în UE, dar preşedintele Iohannis se află în tabăra celor case se opun.

Ideea de a impune un paşaport Covid a aparţinut premierului Greciei şi născut rapid controverse. Grecia speră să-şi salveze economia axată pe turism printr-un asemenea instrument care i-ar permite să atragă turişti fără restricţii.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de acord cu iniţiativa guvernului de la Atena. Este o cerinţă medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat, spune aceasta. Ulterior, Comisia Europeană a dat asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune.

O altă părere în favoarea drepturilor suplimentare pentru vaccinaţi vine de la Berlin. Ministrul german de externe spune că oamenii care au fost vaccinaţi împotriva covid ar trebui să poată merge la restaurante şi cinematografe mai devreme decât alţii.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus o dezbatere publică pe tema oportunităţii introducerii certificatelor de vaccinare pentru călătorii, semnalând că nu este de acord cu aplicarea rapidă a unei astfel de măsuri.

De la Bucureşti face opoziţie chiar preşedintele Iohannis. Nu este de acord cu paşaportul de vaccin. Preşedintele vorbeşte despre discriminare. „Nu consider că asta este o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este inacceptabil. Sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare şi va exista şi la noi, dar el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primeşte certificatul ştie când a primit prima doza şi a doua. Sunt date importante pentru medicii. Însă să folosim aceste certificate de vaccinare să împărţim populaţia în două: cei care au fost vaccinaţi şi cei care nu, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis.

Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanţe judiciare naţionale, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau la instanţe internaţionale, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.