DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Klaus Iohannis: Este alarmantă creșterea cooperării internaționale între traficanții de persoane

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis coroana

Traficul de persoane este, în esenţă, o formă contemporană de sclavie, a transmis, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la conferinţa "Human Trafficking: New Path of Cooperation and Achievement".

Citește și: EXCLUSIV - LISTA deputaților și senatorilor alesi la alegerile din 6 decembrie

„România și Statele Unite împărtășesc un angajament față de democrație, o relație strategică durabilă, precum și dorința de a înfrunta provocările și amenințările comune. O astfel de provocare, care reprezintă o preocupare comună a țărilor noastre, este combaterea traficului de persoane, una dintre cele mai severe forme de criminalitate și o încălcare gravă a drepturilor omului. În contextul în care astăzi marcăm Ziua Internațională a Drepturilor Omului, salut această dezbatere extrem de importantă.

Traficul de persoane afectează deopotrivă femeile, bărbații și copiii. Victimele sunt adesea expuse la multiple forme de exploatare. Este, în esență, o formă contemporană de sclavie. Actuala pandemie a înrăutățit situația victimelor traficului de persoane. Campaniile de dezinformare s-au înmulțit și au contribuit la crearea unui mediu nesigur pentru acestea. Pe fondul acestui context complex, victimele sunt expuse unor forme sporite de exploatare și violență.

Creșterea cooperării internaționale între traficanții de persoane este alarmantă. România și Statele Unite sunt convinse că prevenirea traficului de persoane, protejarea victimelor sale și urmărirea penală a celor vinovați necesită o acțiune concertată și viguroasă a țărilor de origine, de tranzit sau de destinație, precum și a organizațiilor internaționale.

România este hotărâtă să adopte măsuri și acțiuni concrete pentru a combate traficul de persoane și a impune un climat de toleranță zero pentru astfel de acte abominabile. În același timp, țara noastră a fost și va continua să fie implicată în dezvoltarea instrumentelor internaționale, multilaterale și bilaterale care să prevină și să combată pe mai departe traficul de persoane.

România a întreprins o serie de acțiuni de referință în ultimul an, demonstrând angajamentul Guvernului român în combaterea traficului de persoane.

Aceste acțiuni fac parte dintr-un efort general al României de consolidare a unei democrații reziliente, construite pe statul de drept și respectarea drepturilor omului, devenind o prioritate comună a tuturor instituțiilor românești. În acest sens, Executivul, sistemul de Justiție și Parlamentul pot și trebuie să colaboreze, inclusiv cu societatea civilă și cu partenerii noștri internaționali și europeni.

Mecanismele și formatele naționale, care au fost create pentru a aborda acest fenomen, au prezentat rezultate promițătoare. Un astfel de exemplu este activitatea Comisiei însărcinate cu monitorizarea implementării Strategiei naționale de combatere a traficului de ființe umane, precum și cu pregătirea și implementarea planurilor de acțiune interinstituționale multipartite.

Eforturile și progresele în creștere ale României în acest an sunt incontestabile și au fost recunoscute public de Administrația SUA. Numărul de urmăriri penale a crescut constant. Protecția victimelor este, de asemenea, într-un proces de îmbunătățire. România va lua măsuri coerente pentru a se asigura că acest progres este rezilient și ireversibil.

În eforturile sale de prevenire a traficului de persoane, protejare a victimelor și urmărire penală a autorilor săi, România a avut întotdeauna un partener puternic în Statele Unite. Ambasada SUA la București a fost și continuă să fie un catalizator pentru cooperarea noastră bilaterală și un contribuitor activ la eforturile noastre comune.

Progresele pe care le vedem astăzi și convingerea că putem depăși provocările care rămân se datorează în mare măsură cooperării bilaterale puternice dintre România și Statele Unite, sub egida Parteneriatului nostru Strategic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.