Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, înfruntat la CSM: Judecătoarea Gabriela Baltag i-a cerut să condamne protocoalele secrete şi să nu implice justiţia în campanie

baltag gabriela

Preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi la şedinţa plenului CSM în care se alege conducerea Consiliului pe anul 2020. După ce şi-a susţinut discursul, Iohannis a dorit să plece, însă judecătoarea Gabriela Baltag a dorit să-i transmită un mesaj chiar în plenul CSM.

"Ne-am bucura să dați semnalul ca justiția să nu mai fie subiect de campanie electorală. Este subiect de campanie de prea multă vreme și ne-am întrebat ce ar face politicienii dacă nu ar mai fi justiția. Probabil nu ar mai fi politicieni. Ne-am dori ca în anii ce urmează să vă gândiți la suferințele acestor cetățeni, la impactul asupra lor al unor intervenții oculte, de natura unor protocoale secrete. Aș vrea ca președinte să poată să vorbească deschis despre acest lucru și am încredere că o veți face. Nu trebuie să ocolim acest lucru", a afirmat Gabriela Baltag.

"Acea etapă (a protocoalelor, n.r.) s-a încheiat de mult şi voi veghea să nu mai revină niciodată", a răspuns Iohannis.

Redăm, mai jos, dialogul Gabriela Baltag-Klaus Iohannis:

Gabriela Baltag: „Dacă îmi îngăduiți...”

Iohannis: „Ca de obicei (zâmbește)”.

Baltag: „Nu e decât a doua oară”.

Iohannis: „Așa se crează un obicei”.

Baltag: "Ne-aţi dat câteva sugestii cu caracter imperativ."

Iohannis: "Ca de la preşedinte la CSM."

Baltag: „Așa am eu șansa să discut cu dumneavoastră. Este adevărat că justiția a trecut printr-un an greu, foarte greu. Nu știu când a fost mai simplu. Ne-am bucura și am încredere că veți da semnalul către cei din afară în sensul ca justiția să nu mai fie subiect de campanie eletorală. Pentru noi, ar fi cel mai important acest aspect. Pentru că justiția este subiect de campanie eletorală de prea multă vreme și ne-am întreba ce s-ar face politicenii dacă nu ar fi justiția. Probabil nu ar mai fi politiceni.

Vorbeați despre cetățeni. Mi-aș dori ca în anii ce urmează să vă gândiți la suferințele acestor cetățeni de care amintim în discursuri, la impactul asupra lor, impactul unor intervenții oculte de natura protocoalelor secrete. Aș vrea ca președintele țării să poată să vorbească deschis despre acest lucru. Am încredere că dumneavoastră o veți face. Nu trebuie să ocolim subiectul după cum nu trebuie să ocolim să ne gândim dacă, pentru a avea o justiție independentă vom mai îngădui ca justiția să fie supusă intervențiilor serviciilor secrete”.

Iohannis: „Ați atins puncte sensibile. Cred că este un lucru bun să se discute. Însă acum, după ce eu nu mai sunt în campanie, spun sincer părerea mea. Acea etapă cu protocoalele s-a încheiat demult și voi veghea să nu revină niciodată. Acea etapă de intrare cu bocancii a politicului sau a unor partide în organizarea justișției s-a terminat. Cât voi rămâne eu, garantez că nu se va repeta. Da, este adevărat că intr-o campanie eletorală, într-o Românie normală nu avem ce discuta despre justiție. Justiția se înfăptuiește, nu se discută.


Dar pentru asta, toți actorii implicați - nu numai politiceinii, ci si CSM -trebuie să isi asume rolul și responsabilitatea pentru partea de care răspuns. În Romînia normală, judecpătorii judecă drept, justiția este independentă, iși face treaba fără să fie comentată în varii circuite politice, niciun politician nu încearcă să doriguiască justiția și niciun magiastrat nu acceptă discuții cu politicieni care încearcă să diriguiască justiția. Împreună, chiar avem șansa să realizăm aceste lucruri și mă bazez pe dumneavoastră”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.