Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, la bilanțul ÎCCJ: 'Independența justiției este și trebuie să rămână un principiu de la care nimeni să nu se abată'

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis și-a experimat încrederea că, în perioada următoare, cadrul care gestionează funcționarea justiției va redeveni unul predictibil.

„Îmi exprim speranța că vor fi corectate intervențiile legislative controversate din ultimii ani. Corectarea legislației nu este singurul demers de care Justiția are nevoie”, a subliniat președintele.

Klaus Iohannis a spus, de asemenea, că prin „rolul său consacrat la nivel constituțional, ÎCCJ are posibilitatea și responsabilitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot întârzia în sistemul judiciar”.

`Prin rolul său consacrat la nivel constituțional, Înalta Curte de Casație și Justiție are posibilitatea, dar și responsabilitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot întârzia în sistemul judiciar. Creșterea calității actului de justiție, aplicarea unitară a legii, soluționarea dosarelor în termene rezonabile rămân deziderate actuale. O abordare proactivă în folosirea mecanismelor procedurale de care Înalta Curte de Casație și Justiție dispune pentru realizarea unei practici unitare este de natură să asigure cetățenii că legea este egală pentru toți și aplicată echitabil de către toate instanțele de judecată. Judecătorii sunt cei care induc la nivelul oricărei societăți democratice un profund sentiment de dreptate în rândul membrilor săi. Judecătorii sancționează abuzul de putere și mențin un echilibru între interesele divergente care apar inevitabil în comunitățile noastre. Fiecare decizie justă, în care legea este aplicată în litera și, mai ales, în spiritul său, contribuie la interiorizarea acestor principii, la receptarea lor în viața societății. Independența justiției este și trebuie să rămână un principiu de la care nimeni să nu se abată. Reformele atât de așteptate și necesare sistemului de justiție din România se pot realiza prin asumare, curaj, viziune și profesionalism din partea tuturor celor chemați, prin prisma competențelor lor, să îmbunătățească procedurile, mijloacele și condițiile în care oamenii își caută dreptatea. Îmi doresc ca dialogul constructiv dintre toți actorii relevanți să devină o practică curentă și să constituie fundamentul pe care se construiește o viziune pe termen lung de creștere a calității actului de justiție.

În final, doresc să vă felicit pentru efortul susținut din ultimul an în realizarea misiunii nobile pe care Constituția v-a încredințat-o, pentru pozițiile constructive și apărarea valorilor care vă ghidează activitatea și să vă reasigur de tot sprijinul meu în acest demers de consolidare a unui sistem de justiție modern, independent și în promovarea valorilor statului de drept”, a declarat Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.