Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis o acuză pe Viorica Dăncilă că reînvie epoca baronilor locali: 'Votul românilor nu este bătaia de joc a PSD' (VIDEO)

Inquam Madalina Dobrovolschi

Klaus Iohannis reacţionează extrem de dur, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, la decizia Guvernului de a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, ca în prezent. Preşedintele consideră că Viorica Dăncilă încearcă să îşi atragă de partea sa baronii PSD şi transmite să o asemenea modificare prin OUG este inacceptabilă.

"Preşedintele României constată că PSD nu a înţeles nimnic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă încercând să schimbe regulile jocului chiar în timpul desfăşurării jocului, ceea ce este inaccpetabil. Votul românilor nu este bătaia de jos a PSD. Cetăţenii le-au transmis pesediştilor că practica OUG trebuie să înceteze", a transmits Mădălina Dobrovolschi, în numele preşedintelui.

Schimbarea legii electorale făcută azi prin OUG e de fapt o concesie pe care premierul Dăncilă vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul. Vor fi favorizați cei deja în funcție, adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene. Un președinte de consiliu județean nu trebuie în niciun caz confundat cu un primar. Primarul reprezintă comunitatea, iar celelalte organe sunt administrative", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a mai transmis că președintele de consiliu județean nu e consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

"Nu există practic un popor al județului și acest argument maschează disperarea PSD care a înțeles că pierde autoritatea în Consiliile Județene. Președintele României consideră că pesediștii oricât ar încerca să își spele imaginea nu mai pot păcăli pe nimeni că sunt bineintenționați", a mai declarat Mădălina Dobrovolschi.

Reacția Administrației Prezidențiale vine după ce Executivul a modificat, prin ordonanță de urgență, legislația pentru a reveni la votul uninominal la alegerea președinților de Consilii Județene.

Proiectul de ordonanță de urgență vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.