Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, primit cu ropote de apaluze la PNL: Mi-a fost dor de voi!

Președintele Klaus Iohannis a revenit între liberali! Iohannis a participat la aniversarea de 140 de ani de la înființarea PNL și a fost primit cu ropote de aplauze în sala mare a Operei Naționale.

Citește și: Mircea Ionescu Quintus, în LACRIMI, la aniversarea PNL

”Înainte de orice, vă mulțumesc pentru invitație și pentru extraordinara primire pe care mi-ați făcut-o în această seară. Mi-a fost dor de voi! Sunt mișcat și onorat să fiu din nou în mijlocul vostru, între voi, cu voi, de care mă simt atât de aproape.

Dar nu pentru a vă povesti despre mine sunt aici, ci pentru vă spune câteva lucruri despre izbândă. Ar putea să vă mire, însă sunt hotărât ca în această seară să vorbesc ceva mai mult. Și nu pentru că sunt decis să îmi schimb stilul, ci pentru că evenimentul de astăzi este unul cu totul special.

Citește și: Crin Antonescu își anunță ieșirea din politică: E ultima oară

Vreau să vă vorbesc despre trecut, despre prezent și despre viitor. Căci ce prilej mai bun poate fi găsit decât o incursiune în istoria liberalilor români, istorie care se întinde, iată, deja pe trei secole. Sărbătoarea de astăzi – 140 de ani de la fondarea PNL – este de fapt izbânda liberalismului într-o parte de lume în care provizoratul, nesfârșita lipsă de armonie, strategiile perdante și ideile admirabile rămase în faza de proiect au constituit, într-un fel, regula în politică. Cu umor, am putea găsi însă, în istoria PNL, câteva adevăruri care întăresc regula că liberalii au îmbinat valorile autohtone cu inovația. Poate nu întâmplător, Partidul Național Liberal a luat ființă în casa unui englez, Brătienii au contribuit din plin la aducerea dinastiei străine, iar în plin secol XXI, liberalii și-au ales ca președinte un etnic german.

Întorcându-mă la izbânda liberalismului, vreau să subliniez marile cuceriri ale partidului din care cu onoare faceți astăzi parte. În secolul al XIX-lea, liberalismul românesc s-a confundat cu modernizarea și emanciparea națională. România de astăzi datorează o nesfârșită recunoștință Partidului Național Liberal pentru câteva creații pe care le rostim cu mândrie: unitatea națională, independența, statul modern.

De asemenea, economia românească din secolul al XIX-lea până astăzi este în bună măsură creația gândirii liberale, pe care numeroase figuri ale PNL au consolidat-o și au apărat-o. ”Prin noi înșine” nu a fost o lozincă între atâtea lozinci din politica românească. Ea a căpătat un sens în mințile și în faptele unor tineri școliți la marile universități ale Europei și reveniți acasă pentru că, nu-i așa, ideile trebuie trăite. Se cuvine aici să spun un cuvânt și despre drepturile și libertățile cetățenești și despre constituționalismul românesc, ai căror promotori au fost deseori liderii PNL. Reformele profunde ale României moderne sunt de asemenea legate de guvernările liberale și poartă pecetea virtuților admirabile ale unor fruntași care s-au așezat demult în cărțile de istorie.

Odată cu venirea comunismului, Partidul Național Liberal a fost supus persecuțiilor. Pentru vrednicia lor militantă și pentru credința lor, membrii săi au fost închiși sau chiar uciși în închisorile comuniste. Istoria însă nu poate uita că jerfa lor nu a fost în zadar, iar faptul că noi suntem astăzi, aici, serbând 140 de ani de la fondarea PNL, este și un omagiu adus lor.

Imediat după 1989, PNL a reluat cu devotament efortul pentru izbânda liberalismului. Foștii membri ai TNL din perioada interbelică, cei mai mulți trecuți prin închisorile comuniste, împreună cu tinerii anilor 90 au reclădit partidul. Nu fără frământări, sciziuni, un parcurs sinuos și nenumărate diviziuni, PNL s-a reunificat într-un final.

Doamnelor și domnilor,

Partidul Național Liberal traversează astăzi un moment fast. Nu este o întâmplare, ci rodul unui efort constant și consecvent. Anul trecut, PNL a devenit marele partid al dreptei românești, membru cu drepturi depline al celei mai mari familii politice europene, în noiembrie 2014 a câștigat alegerile prezidențiale, iar astăzi, partidul are cea mai mare cotă de încredere din toată istoria sa.

Sunt convins că celor care n-au fost membri ai acestui partid, le e greu să-l înțeleagă. Nu este un partid perfect. Deosebirea între dumneavoastră și alte partide este însă spiritul în care trăiți politica. PNL nu înseamnă doar numele, tradiția și istoria. Pentru mine, liberal este cel care practică liberalismul, nu cel care se declară sus și tare liberal. De aceea, vă cer, cu multă încredere, să duceți mai departe ideile și valorile liberalismului. Mândria noastră e aceasta: demnitatea unui partid care a plecat, acum 140 de ani, să-și găsească calea. Prin tot ce a înfăptuit și a realizat, cred cu tărie că a găsit-o.

Dragi prieteni,

Am spus că voi vorbi și despre prezent și despre viitor. Am pornit împreună pe un drum în 2014. Un drum nu pentru un om, nu pentru un partid, ci pentru această țară și oamenii ei. Ne regăsim astăzi în alte roluri și responsabilități, în alte circumstanțe, dar drumul este același. Ne unesc aceleași valori și angajamente.

Nu există mod mai bun de a onora trecutul decât prin a construi un viitor pe măsură. Iar pentru acest partid nu există mod mai bun de a-și duce mai departe tradiția decât prin a răspunde așteptărilor pe care cetățenii le au de la el.

Oamenii vă privesc și așteaptă să fiți schimbarea pe care şi-o doresc. Vă îndemn să fiți mereu conștienți de acest lucru, să nu lăsați nimic să fie mai important decât a vă ține promisiunile, să nu lăsați emoții de moment să vă abată de la drumul comun.

În final, doresc să vă mulțumesc pentru solidaritatea de care ați dat dovadă pentru ca PNL să existe. Îmi exprim recunoștința față de dorința dumneavoastră de a face din România o țară puternică și prosperă. Brătienii și ceilalți fruntași ai PNL care au făcut România modernă nu au văzut altceva decât România, singura, unica Românie. Această Românie mi-o doresc și v-o doresc! La mulţi ani! ”, a fost mesajul lui Iohannis pentru liberali.

Iohannis a primit și premiul Brătianu, chiar dacă nu mai este membru al PNL.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.