Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, șah la PSD: artificiul din Constituție care asigură alegerile anticipate

sah strategie surse plan

Între președintele Klaus Iohannis și cei de la PSD a început un război de uzură pe tema alegerilor anticipate. De principiu, PSD s-ar opune unei astfel de variante, asta pentru că liberalii sunt pe val și ar putea întregistra o înfrângere usturătoare.

Citește și: Traian Băsescu dă PSD-ului soluția pentru criza politică: 'Eu, ca opozant la Guvernul Orban, i-aș vota'

Strategia PSD este de a trage de timp, în așa fel încât alegerile anticipate să nu-și mai aibă rostul. În acest sens, cei de la PSD pregătesc atacuri la Curtea Constituțională, dar și jocuri pe regulament în Parlament.

Toate aceste mișcări sunt ucise din fașă de Constituție. Potrivit unor surse din PNL, la o analiză atentă a literei constituționale, în cadrul articolului privitor la dreptul președintelui de a dizolva Parlamentul, formularea este de așa natură încât nu este obligatoriu ca cele două guverne să pice în intervalul celor 60 de zile.

Din momentul în care președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze Guvernul, termenul de 60 de zile curge. Nici măcar un atac la CCR nu oprește acest termen, astfel încât, chiar dacă PSD va trage de timp să nu trântească în Parlament cel de-al doilea guvern, Constituția îi permite lui Klaus Iohannis, la expirarea celor 60 de zile să spună că procedura a fost parcursă și constatând un blocaj la nivelul Parlamentului să demareze dizolvarea acestui for.

Iată articiul din Constituție pe care îl poate invoca Klaus Iohannis:

”(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.”, se arată în Constituție.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.