Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră – Klaus Iohannis: 'Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi!'

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis: 'Decizia privind intrarea în spațiul Schengen este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi!'

Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi, transmite președintele României, Klaus Iohannis.

„Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.

În continuare obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea și a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, așa cum prevede și Decizia Consiliului UE adoptată astăzi.

Pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituționale și diplomatice, pe care le voi susține și pe mai departe.

Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetățenilor români, care consolidează poziția României în rândul statelor membre, odată dobândit statutul de țară Schengen. România a fost și rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce privește protecția frontierelor externe ale UE”, a spus Iohannis.

Context

Austria a ajuns la un acord cu România şi Bulgaria referitor la "Schengen Air", adică intrarea pe calea aerului fără control la frontieră, a confirmat sâmbătă Ministerul de Interne de la Viena pentru agenţia austriacă APA. Cel mai probabil, decizia se va aplica din martie. Totuşi, a ţinut să precizeze Ministerul austriac de Interne, în prezent nu există negocieri privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen fără frontiere şi, prin urmare, nu există nicio dată fermă pentru aceasta (mai multe, aici).

Racția europarlamentarului Vlad Gheorghe

„Îl somez pe Ciolacu să publice protocolul în care el a cedat totul austriecilor pentru escrocheria aero-Schengen! Dacă nu-l publică, îl voi da în judecată și adevărul tot va ieși la iveală”, transmite europarlamentarul Vlad Gheorghe (mai multe, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.